Boyhood is grote klepper van de Golden Globes met drie awards

Boyhood © .

‘Boyhood’ heeft de Golden Globe gewonnen voor het beste filmdrama en is zo favoriet voor de Oscars: de afgelopen drie jaar won de Golden Globe voor beste film ook de Oscar voor beste film. Richard Linklater werd ook uitgeroepen tot beste regisseur.

“Boyhood”, een verhaal over opgroeien, waarvoor twaalf jaar gefilmd werd, won zondagavond (plaatselijke tijd) nog twee andere prijzen. Richard Linklater werd gekroond tot beste regisseur en Patricia Arquette won de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. “Voor mij is dit een heel persoonlijke film”, zei Linklater. “Het werd heel persoonlijk voor iedereen die eraan meegewerkt heeft, en het betekent veel voor ons dat mensen de film gezien hebben en er op een persoonlijke manier op gereageerd hebben.”

De beste komedie/musical was “The Grand Budapest Hotel” van Wes Anderson, over een fictie Oost-Europees hotel en de conciërge Gustave H. die betrokken geraakt bij kunstroof.

The Grand Budapest Hotel
The Grand Budapest Hotel © –

Beste acteur in een drama isEddie Redmayne, met zijn rol als fysicus Stephen Hawking in “The Theory of Everything”. De beste actrice in dezelfde categorie is Julianne Moore, met haar verschijning als alzheimerpatiënt in “Still Alice”.

In de categorie musical/film zijn Michael Keaton (“Birdman”) en Amy Adams (Tim Burtons “Big Eyes”) bekroond. Behalve de prijs voor Keaton haalde “Birdman” ook de prijs binnen voor beste scenario. “Birdman” gold vooraf als een van de grote favorieten, met zeven nominaties.

Leviathan is beste buitenlandse prent

Leviathan
Leviathan© gf

“Leviathan” sleepte de prijs voor beste buitenlandse film in de wacht. In de categorie televisie won “The Affair” de prijs voor de beste dramaserie. De beste komedieserie was het door Amazon geproduceerde “Transparant”, waarmee de online winkel voor de eerste keer een Golden Globe wint. De Belgische coproductie “The Missing” legde het af tegen “Fargo” bij de miniseries. Zowel “The Affair”, “Fargo” als “Transparent” wonnen twee prijzen.

‘Je suis Charlie’

George Clooney, die de Cecil B DeMille-prijs kreeg voor zijn carrière en zijn humanitaire engagement, verwees in zijn toespraak naar de miljoenen mensen die zondag in de hele wereld op straat zijn gekomen. “We zullen niet in angst leven… Dus, ‘je suis Charlie'”, zei hij.

Bij het begin van de avond al had Theo Kingma, voorzitter van de HFPA, de organisatie die de Golden Globes uitreikt, al gezegd dat “we moeten ons verenigen tegen iederen die de vrijheid van meningsuiting wil beperken, overal, van Noord-Korea tot Parijs”.

De Oscar-nominaties worden donderdag 15 januari bekendgemaakt. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content