Borgman en Wolf winnen drie Gouden Kalveren

De makers van de zwarte komedie Borgman, die gedragen wordt door een flink aantal Vlaamse acteurs, en het kickboksdrama Wolf hebben in Nederland allebei drie Gouden Kalveren gewonnen.

Borgman won het felbegeerde beeldje voor beste film. “Onheilspellend, grimmig, humoristisch, compromisloos, authentiek, deze film ontstijgt alle clichés”, oordeelde de vakjury. “De radicale brutaliteit van de regisseur verrast en ontregelt.”

De regisseur zelf, Alex van Warmerdam, kreeg een Gouden Kalf in de categorie beste scenario. Van Warmerdam won de prijs al vier keer eerder, voor zijn films De Noorderlingen, Abel, Ober en De laatste dagen van Emma Blank.

Hoofdrolspeelster Hadewych Minis sleepte een beeldje in de wacht voor beste actrice.

Borgman vertelt over een mysterieuze vreemdeling die op een dag aanbelt bij een luxe villa, met alle gevolgen van dien voor de bewoners. De film deed in mei mee aan de competitie van het internationale filmfestival in Cannes en is ook de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Wolf

Borgman nam het op tegen Wolf, die met acht nominaties de meeste kans maakte op een Gouden Kalf. Hoofdrolspeler Marwan Kenzari werd beloond met het beeldje in de categorie beste acteur. Hij speelt een Marokkaans-Nederlandse kickbokser die op het rechte pad probeert te blijven.

Jim Taihuttu won een Gouden Kalf voor beste regisseur. Ook in de categorie beste production design viel de film in de prijzen.

De film Boven is het stil dong mee in vijf categorieën, maar won slechts één keer. Katharina Wartena mocht met het beeldje naar huis voor beste montage. Jacob Derwig kreeg een onderscheiding voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in de hitkomedie Alles is familie. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content