‘Black’ dan toch niet in Franse bioscopen

© gf

Black van Adil El Arbi en Bilal Fallah moest in maart dit jaar in de Franse zalen komen, maar distributeur Paname meldt dat die bioscooprelease niet doorgaat. ‘Franse exploitanten staan er weigerachtig tegenover in de actuele context’, zijnde aanslagen en terreurdreiging.

Black, de prent van Adil El Arbi en Bilal Fallah die gebaseerd is op een boek van Dirk Bracke en gaat over een onmogelijke liefde tussen een vijftienjarig meisje en een jongen van een rivaliserende bende in Brussel, zal dan toch niet verschijnen op het Franse witte doek. ‘Omdat de filmkeuringscommissie de film verboden heeft voor jongeren onder de 16 jaar, en omdat de Franse exploitanten van bioscopen weigerachtig tegenover de film staan in de huidige actuele context (aanslagen en terreurdreiging, nvdr.), annuleren wij de release van de film in de zalen’, klinkt het bij het Franse Panome Distribution.

Een uitdaging

Nochtans was Paname in november nog erg enthousiast over Black. ‘Het is een film die overloopt van de energie, gemaakt door zeer talentvolle regisseurs en met opmerkelijke acteurs’, zei Laurence Gachet van Paname toen. ‘Op het vlak van distributie wordt dit een uitdaging, omdat er recentelijk een aantal films zijn geweest met gelijkaardige thema’s. Black verdient het echter om ten volle verdedigd te worden.’

Incidenten

De film zorgde bij zijn debuut in ons land ook voor relletjes in de Kinepolis van Brussel. Jongeren onder de 16 jaar kregen geen toegang, maar probeerden toch binnen te raken. Kinepolis schakelde de hulp van de politie in om het publiek buiten te krijgen en de vertoning werd die avond stopgezet.

Black zal wel digitaal beschikbaar gesteld worden in Frankrijk, al is het nog niet zeker wanneer. In Nederland is de film sinds 14 januari wel te zien in de bioscoop.

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content