Bioscoopbezoek VS in vrije val

Het aantal bioscoopbezoekers in de Verenigde Staten is in 2011 drastisch gedaald om het laagste niveau sinds 1995 te bereiken. In vergelijking met 2010 werden 3,5 procent minder tickets verkocht.

Het aantal bioscoopbezoekers in de Verenigde Staten is in 2011 drastisch gedaald om het laagste niveau sinds 1995 te bereiken. In vergelijking met 2010 werden 3,5 procent minder tickets verkocht, met een teleurstellend totaal van 10,2 miljard dollar tot gevolg.

De daling komt er ondanks een resem blockbusters en een overdaad aan “nieuwigheden” zoals digitale 3-D en tonnen CGI’s. Voor de neerwaartse trend worden de bekende redenen uit de grabbelton gehaald: de slabakkende economie, de dure entreetickets, de toename van het illegaal downloaden van films en, minder frequent, het belabberde niveau van vele films.

Ongeïnspireerd

Het gebrek aan ideeën blijft zich uiten in een ontelbaar aantal sequels, prequels en remakes. De grootste verdieners van het jaar komen nochtans of bij gebrek aan alternatief uit de sequel-stal: “Harry Potter and the Deathly Hallows Part Two”, de achtste en meteen laatste film uit de reeks Potter-verfilmingen, bracht in de VS 381 miljoen in het laatje (1,3 miljard wereldwijd). Potter wordt gevolgd door de nieuwe “Transformers”, de nieuwe “Twilight Saga”, het vervolg op “Hangover” en deel vier van de Pirates of the Caribbean.

Naast een resem ontgoochelingen (onder andere “Cowboys and Aliens” en de sequels “Alvin and the Cipmunks II” en “Happy Feet Two”) kende 2011 ook enkele verrassingen, waaronder “Rise of the Planet of the Apes” (een sequel, dus) en “The Smurfs”.

De Amerikaanse filmmarkt kampt ook met een kwijnende verkoop van dvd’s, maar houdt zich nog stoer dankzij de Hollywooddominantie van de globale bioscopen.

Toekomst

Hollywood maakt zich sterk dat het in 2012 weer de goede kant zal uitgaan, met op het aangekondigde menu superheld-sequels (een nieuwe Batman en Spider-Man, animatiefilm-sequels (Ice Age, Madagascar), een nieuwe James Bond en Peter Jacksons “The Hobbit” (part one), een prequel van de Lord of the Rings-saga. Voorts wordt oude wijn weer in nieuwe zakken gegoten, door hits als “Titanic” en “Star Wars 1” nogmaals in de bioscopen te lossen, maar dan in een 3-D-kleedje. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content