Biografische Expo: Ingmar Bergman in Gent

‘Ingmar Bergman: Over Waarheid en Leugen’. De tentoonstelling over de in 2007 overleden cultregisseur wordt in samenwerking met het Filmfestival Gent in het Caermersklooster in Gent georganiseerd.

De Zweedse cineast Ingmar Bergman heeft een niet onbesproken loopbaan afgelegd. Ook zijn persoonlijke leven ging de wereld niet onopgemerkt voorbij. Daarom besloot de provincie Oost-Vlaanderen een expositie over de man op poten te zetten. Ze kreeg daarbij heel wat steun van onder meer het Filmfestival Gent, de Deutsche Kinemathek en de Californische Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

De toeschouwers van de tentoonstelling zullen overdonderd worden met een uiterst gedetailleerde biografie van Bergman, zowel over zijn privé- als over zijn professioneel leven. In 1941 startte de Zweedse filmmaker zijn carrière in de filmwereld als ‘redder in nood’ bij scheef gelopen scripts. Hij herschreef ze tot ze goed genoeg bevonden werden voor productie.

De tentoonstelling ‘Ingmar Bergman: Over Waarheid en Leugen’ wil een totaalbeeld scheppen maar zoomt ook sterk in op de beginjaren van Bergmans carrière, zijn groei als artiest en zijn eeuwige strijd met het geloof. Er staan maar liefst 130 theaterstukken, 42 radioproducties, 23 televisiestukken en 39 langspeelfilms op zijn naam. Drie van zijn films werden bekroond met een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Zowel originele scripts, decors, kostuums als draaiboeken, schetsen en maquettes zullen worden tentoongesteld.

De tentoonstelling loopt van 4 oktober 2011 tot 15 januari 2012 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster in Gent.

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content