Binnenkort geen echte dieren meer in Hollywoodfilms?

© -

‘Nooit met kinderen of dieren werken’, klinkt het in filmkringen. Binnenkort zal alvast het probleem van de onvoorstelbare hond of het wispelturige paard volledig van de baan zijn.

Het gebruik van computergestuurde dieren is heel wat goedkoper en makkelijker dan een dier op te leiden én in de pas te laten lopen op de filmset. Nu worden al heel wat dieren vervangen door digitale evenknieën, maar in de toekomst zullen pluizige diertjes dus verleden tijd zijn op filmsets.

Dit wordt geopperd door Dr. Michael Lawrence, expert in filmstudies. ‘Computergestuurde honden kunnen veel makkelijker emoties uitdrukken die bij het verhaal horen. Je kan ze ook precies laten doen wat je wenst.’ Dit is ook iets wat regisseur Spike Jonze al heeft ondervonden.

Rennen en blaffen

Jonze wilde een scène in Where the Wild Things Are opnemen waarin een hond terwijl hij loopt ook blaft. De hondentrainer antwoordde toen: ‘Hij stopt en blaft, maar blaffen en rennen zal niet lukken’. Heel wat regisseurs zullen met hetzelfde probleem zitten. Aangezien één scène verschillende keren vanuit verschillende standpunten wordt ingeblikt, maar dieren niet herhaaldelijk hetzelfde kunstje willen uithalen.

Maar er zijn ook tegenstanders van het idee dat alle ‘echte’ dieren uit films zouden geweerd worden. ‘Je zou iets verliezen, iets wat een computer niet kan genereren’, klinkt het bij Julie Tottman, een bekende dierentrainster voor films. ‘Er zou heel wat filmmagie verloren gaan. Mij lijkt het vooral goed dat zoiets bestaat als er bijvoorbeeld gevaarlijke scènes moeten opgenomen worden.’ (AB / via The Independent)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content