Bied mee op de hoed of de wandelstok van Charlie Chaplin

© iStock

Tuk op Charlie Chaplin en je houdt ook van wat spanning? Dan valt er wel wat te beleven op het net waar een online veiling een hoed en een wandelstok van de filmlegende aanbiedt. De prijzen swingen vooralsnog niet uit de pan, maar dit zou snel kunnen veranderen!

Op veilingsite Catawiki heb je nog drie dagen tijd -tot vrijdagavond 20u- om mee te bieden op een van de illustere hoeden en wandelstokken van Charlie Chaplin. Nu zitten we aan een kleine 4.000 euro, maar beide kleinoden kunnen makkelijk tien maal zoveel opbrengen. Dat is prijzig, maar de memorabilia van de beroemde Charlie Chaplin worden over de gehele aardkluit gezocht.

Even surfen naar de collectors club: www.charliechaplinclub.com en je weet waarop je allemaal best let, want niet alle aangeboden Chaplin souvenirs blijken authentiek te zijn. Maar over de twee toppers die nu worden aangeboden valt er niet te twijfelen, aldus veilingmeester Mike Saffrie die we net hebben gesproken. Hij is al een tijdje actief in de handel van film- en popmemorabilia. “Dit zijn echt mijn twee toppers. Het is uitzonderlijk dat je zoiets kunt aanbieden en voor Catawiki ook de eerste maal dat we met zoiets groots en waardevol uitpakken. Het toont meteen ook aan hoezeer de online veilingen doorbreken. We verwachten dat de biedingen nog serieus gaan oplopen. En met de herkomst van beide stukken zit het wel goed. De stok werd eerder, in 1994, door Christie’s geveild en de hoed komt uit de collectie van de Zwitser Pierre-Yves Gabus,” aldus Mike Saffrie.

Hoeden en stokken

Memorabilia van Charlie Chaplin zijn erg gegeerd. Kenners onderscheiden verschillende categorieën. Meest zeldzaam zijn de spullen van zijn eigen ‘lijf’, zoals de hoeden en kostuums die hij op de set droeg of zelfs de tandenborstels die hij gebruikte. Daarnaast heb je ook de handtekeningen, posters en films. Zo werd er niet zo lang geleden een signatuur geveild voor 135.000$ en een oude originele filmopname voor 100.000$.

In 2012 veilde Bonham’s in Los Angeles ook al een wandelstok uit Modern Times voor 50.000 euro en Sotheby’s hamerde in 2011 een hoed af voor 18.750$. Gezien die aardige bedragen, kan je wel zeggen dat we met onze 4.000 euro nog echt onder de limiet zitten.

De stok die nu wordt aangeboden op Catawiki werd in 1994 geveild bij Christie’s. Het was een cadeau voor Charlie Gilbert, de neef van Sydney Chaplin’s vrouw Minnie. Volgens de verkoper heeft Minnie Gilbert Sidney, Charlie Chaplin’s halfbroer, ontmoet toen hij met Charlie en Fred Karno’s gezelschap optrad in de buurt van Manchester. Sidney en Minnie zijn in 1912 samen weggelopen. Minnie verbleef in 1921 in Londen om “A little bit of Fluff and Chalies Aunt” op te nemen bij de Elstree Studio’s. De kinderen van Charlie Gilbert waren uitgenodigd om bij Minnie en Sidney te blijven voor 5 dagen in het Picadilly Hotel. Tijdens dit bezoek gaf Sidney de wandelstok van Charlie Chaplin aan Charlie Gilbert. Deze bijzondere wandelstok-vol-memories wordt geschat op 25 à 32.500 euro.

Hoedje af

De hoed heeft dan weer een ander verhaal en werd gedragen door de legende in de film Monsieur Verdoux uit 1947, waarvan hij regisseur en hoofdrolspeler was. Het is typische hoed van toen, geen echte bolhoed, die komt van bij Lock & Co, St James Street, Londen. In 1993 kwam de hoed terecht in de rariteitencollectie van de Zwitser Pierre-Yves Gabus. De schattingsprijs ligt eveneens rond de 30.000 euro.

Online

Deze veiling is een markttest die meteen de marktevolutie illustreert. Het is een feit dat de onlineveilingen het steeds beter doen. Nu gaat zelfs de Britse antiquairsvereniging online veilen. Trouwens, ook de grote veilinghuizen richtten zich op deze markt. Feit is dat in de toekomst de gespecialiseerde onlineveilingen aan belang zullen willen. Het is immers een handig medium om de mondiale markt te bereiken.

(Piet Swimberghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content