Berlinale toont zich solidair met Jafar Panafi

Uit solidariteit met de veroordeelde Iraanse regisseur Jafar Panafi organiseert het Internationale Filmfestival van Berlijn enkele bijzondere initiatieven.

De organisatoren van het Internationale Filmfestival van Berlijn zijn verontwaardigd dat de dissidente Iraanse regisseur Jafar Panahi nog steeds in de cel zit. De filmmaker was uitgenodigd op de Berlinale, maar op 20 december 2010 veroordeelde het Iraanse regime hem tot zes jaar cel. Daarbovenop mag Panahi de komende twintig jaar geen films meer maken of het land verlaten. Om deze censuur en vrijheidsbeperking aan de kaak te stellen zal het prestigieuze filmfestival bijzonder veel aandacht schenken aan de werken van de Iraniër.

Op 11 februari, niet toevallig de verjaardag van de Iraanse Revolutie, wordt Panahi’s bekendste werk ‘Offside’ getoond. In de daaropvolgende dagen zullen nog verschillende van zijn films te zien zijn en zal er ook plaats zijn voor discussie. Op 17 februari gaat een breed panel van kunstenaars en filmmakers met elkaar in gesprek over censuur en vrijheid van meningsuiting in Iran.

Het filmfestival in Berlijn vindt plaats van 10 tot 20 februari.

Arnout Vermeire

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content