Berlinale: de prijzen van de onafhankelijke jury’s

© Berlinale

Voor de hoofdprijzen op de Berlinale, de gouden en zilveren Beren, is het wachten tot vanavond. Inmiddels heeft een reeks onafhankelijke jury’s al behoorlijk wat prijzen uitgereikt. Een overzicht.

De Oecumenische Jury bekroonde de films ‘Teströl és lélekröl’ (Lichamen en Zielen) van Ildikó Enyedi in het competitieluik, ‘Investigating Paradise’ (‘Tahqiq fel djenna’) van Merzak Allouache in de sectie Panorama Dokumente en ‘Mama Colonel’ van Dieudo Hamadi in de sectie Forum.

In het competitieluik kende ook de Fipresci, het internationale verbond van filmcritici, haar hoofdprijs toe aan ‘Teströl és lélekröl’. In de secties Panorama en Forum gingen de prijzen respectievelijk naar ‘Pendular’ van Julia Murat en ‘A Feeling Greater Than Love’ (‘Shu’our akbar min el hob’) van Mary Jirmanus Saba.

De prijs van het Duitse filmgilde ging naar Sally Potters ‘The Party’.

Het internationale filmverbond Cicae koos voor ‘Centaur’ van Aktan Arym Kubat (Panorama) en ‘Newton’ van Amit V Masurkar (Forum).

De prijs van Amnesty International werd toegekend aan ‘Devil’s Freedom’ (‘La Libertad del diablo) van Everardo González.

De Teddy Awards, onderscheidingen voor de gay cinema, gingen naar de speelfilm ‘A Fantastic Woman’ (‘Una mujer fantástica’) van Sebastián Lelio, de documentaire ‘Small Talk’ (‘Ri Chang Dui Hua’) van Hui-chen Huang en de kortfilm ‘My Gay Sister’ (‘Min Homosyster’) van Lia Hietala.

De Caligari-filmprijs, tenslotte, werd toegekend aan ‘De Zee, De zee’ (‘El mar la mar’) van Joshua Bonnetta en J.P. Sniadecki.

Eerder was al bekend geworden dat ook Belgische filmmakers in de prijzen zijn gevallen. Zo won ‘Insyriated’ van Philippe van Leeuw zowel het Label Europa Cinemas, een initiatief ter promotie van Europese films, én de Panorama-publieksprijs. En de kortfilm ‘The Jungle Knows You Better Than You Do’ van de Belgisch-Colombiaanse regisseuse Juanita Onzaga won de Speciale Prijs van de Internationale Jury van Generation 14plus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content