Berlinale 2011: in het spoor van Patrick Duynslaegher

© Reuters

De Berlinale is afgerond en hoofdredacteur Patrick Duynslaegher is alweer op de redactie neergestreken. Zijn round-up van het festival lees je hier.

Patrick Duynslaegher, vrijdag, 18:17: Berlinale. THE FORGIVENESS OF BLOOD. Een zwakke competitie is dan toch in schoonheid geëindigd met deze forse kroniek van Joshua Marston over een wakkere jongen die een internetcafé wil openen maar in het landelijke Albanië plotseling geconfronteerd wordt met de vernietigende gevolgen van de eeuwenoude tradities van bloedvetes. Mag zeker niet op het palmares ontbreken.

Patrick Duynslaegher, zaterdag, 21:12: Berlinale (Panorama) MISHEN (TARGET): op de valreep nog een excentrieke, vergezochte maar vaak ook clever inventieve Russische SF-gezien van Alexander Zeldovich waarin de elite in een afgedankt astrofysica laboratorium in de bergen het geheim van de eeuwige jeugd ontdekt. Soms pretentieus maar ook een film die vol lef en visuele vondsten zit.

Patrick Duynslaegher, zaterdag, 21:20:Berlinale (Forum) THE RADISH AND THE CARROT (1965). Shibuya Minoru schildert de verwarring bij de vier vier dochters en de vrouw van een man die plotseling verdwijnt. Alhoewel opgevat als een ode aan de recent overleden Ozu (van wie Shibuya ooit assistent was) heeft dit half komisch familiedrama zowel in toon als in mise-en-scène weinig met Ozu te maken.

Patrick Duynslaegher, zaterdag, 21:29: Berlinale (Forum) DRUNKARD’S PARADISE (1962). Deze zwart-witfilm in ‘Grandscope’ is misschien wel de beste van de 8 films uit de unieke mini-retrospectieve van Shibuya Minoru: begint luchtig en goedgeluimd maar groeit uit tot een verwoestende en aangrijpende sociale satire over het drankprobleem in de Japanse samenleving. Met een grootse rol voor de legendarische Japanse acteur Ryu Chishu.

Patrick Duynslaegher, zaterdag, 21:37:Berlinale. Zoals in mijn post voorspeld heeft NADER AND SIMIN, A SEPARATION van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi de Gouden Beer gewonnen. Ook de vrouwelijke en mannelijke cast kreeg gezamelijk de Zilveren Beer voor beste acteur en actrice. Jury, publiek en critici waren quasi unaniem in hun lof over de favoriete competitiefilm. Goed nieuws: er is een Belgische distributeur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content