Bergmanpoulain Erland Josephson is dood

In Zweden is de 88-jarige acteur Erland Josephson overleden. Josephson is bekend voor zijn vele collaboraties met de legendarische regisseur Ingmar Bergman.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Erland Josephson speelde mee in de Bergmanklassiekers ‘Fanny en Alexander’ en ‘Scènes uit een huwelijk’. Josephson leerde Bergman op 16-jarige leeftijd kennen op de set van het toneelstuk ‘The Merchant of Venice’. Sindsdien acteerde de Zweed in verschillende producties van de grootmeester. Hij was samen met Max von Sydow en Liv Ullman de favoriete acteur van de Zweedse cineast.

Josephson beperkte zich niet tot de films van zijn boezemvriend. Hij speelde ook mee in de verfilming van ‘The Unbearable Lightness of Being’ en hij viel ook op in ‘Offret’ en ‘Nostalgia’ van Andrey Tarkovskiy. Ondanks deze grote rollen maakte hij nooit de overstap naar Hollywood.

Erland Josephson speelde mee in 99 films. De laatste Bergmanfilm waarin hij acteerde was ‘Saraband’ uit 2003. Zijn laatste film tout court was de geflopte prent ‘Welkom in Verona’ uit 2006.

De Zweedse acteur overleed op 88-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Stockholm. Hij leed al enkele jaren aan de Ziekte van Parkinson. (BW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content