Ben-Hur: Rome in 212 minuten

Het is (niet) al goud dat blinkt op de geboende Blu-ray van ‘Ben-Hur’, nog steeds de moeder aller Romeinse epen.

Ben-Hur

William Wyler

VS, 1959

Warner (Blu-ray)

Film: **** – Extra’s: *

Toen de MGM-studio’s eind jaren 50 veertien miljoen dollar bovenhaalden om Lew Wallace’ pseudohistorische roman Ben-Hur: A Tale of the Christ voor de derde keer te verfilmen, zullen de studiobobo’s zonder twijfel slapeloze nachten hebben beleefd. Met dat bedrag zou hij niet alleen de duurste film ooit gemaakt worden, MGM had ook dringend een megakaskraker nodig om zijn status van Hollywoodhitfabriek te vrijwaren.

Dat de risicovolle investering loonde, is een stevig understatement. Het dik tweehonderd minuten durende, door veteraan William Wyler in de Romeinse Cinecittà Studios opgenomen überspektakel bracht maar liefst 75 miljoen dollar in MGM’s laatje. Bovendien rijfde Ben-Hur elf Oscars binnen, een record dat nadien enkel door James Camerons Titanic en Peter Jacksons The Lord of the Rings: The Return of the King werd geëvenaard.

Alles aan dit stichtelijke avonturenverhaal over de Joodse prins Judah Ben-Hur (Charlton Heston) die door zijn Romeinse jeugdvriend Messala (Stephen Boyd) tot galeislaaf wordt gedegradeerd, ademt exces uit, zeker op deze geremasterde Blu-ray. De karmijnrode toga’s van de Romeinse garnizoenen, de met goud gelardeerde atriums, de heldhaftige score van Miklós Rózsa … Maar ook het panoramische 65mm-formaat, de somptueuze fotografie van Robert Surtees en de nagebouwde arena waarin Ben-Hur zijn legendarische wagenspanduel met Messala uitvecht. Ruim een halve eeuw na dato oogt, klinkt en voelt alles nog altijd even imposant als toen.

‘Een must-have dus’, denkt een beetje cinefiel dan, maar ondanks de fabuleuze HD-transfer heeft deze versie ook minpunten. De enige extra op de Blu-ray is de weliswaar interessante, maar brave commentaartrack van filmhistoricus T. Gene Hatcher en hoofdrolspeler Charlton Heston, die met Wyler in 1958 al het westernepos The Big Country had gedraaid. Er wordt zelfs met geen woord gerept over de homoseksuele subtekst.

Dan was de vierdelige Dvd Collector’s Edition van vijf jaar geleden royaler bedeeld. Die bevatte niet alleen dezelfde audiocommentaar, maar ook een bonusschijf met daarop de stomme, door Fred Niblo geregisseerde versie uit 1925, plus een reeks lange documentaires waaronder The Epic that Changed Cinema en The Making of an Epic. Vel zelf uw Salomonsoordeel voor u met een buidel sestertiën en een vierkoppig paardenspan richting videoboer galoppeert.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content