Belgische regisseur Joachim Lafosse bekroond tot Beste Regisseur op filmfestival van San Sebastian

Joachim Lafosse (L), naast de Franse actrice Louise Bourgoin. © AFP

De Belgische regisseur Joachim Lafosse heeft voor zijn film “Les chevaliers blancs” op de slotavond van het filmfestival van San Sebastian de Gouden Schelp gewonnen voor Beste Regie. De hoofdprijs voor beste film ging naar de IJslandse prent “Sparrows”.

De IJslander Runar Runarsson heeft met “Sparrows” de Gouden Schelp gewonnen, de prijs voor de beste film op het filmfestival van San Sebastian in het noorden van Spanje. De film gaat over een zestienjarige jongen die na een verblijf bij zijn moeder in Reykjavik, teruggaat naar de westelijke fjorden om bij zijn vader te leven. In de desolate natuur maakt hij ook kennis met het harde leven van volwassen worden.

Belgische trots

De Belgen deden het eveneens goed op het festival. Zo werd Joachim Lafosse bekroond als Beste Regisseur, met zijn film “Les Chevaliers Blancs”.

“Les chevaliers blancs” is het verhaal van Jacques Arnault, voorzitter van de niet-gouvernementele organisatie “Sud Secours”. Hij wil 300 weeskinderen uit het door oorlog verscheurde Tsjaad naar Frankrijk brengen. De journaliste Françoise Dubois zal verslag uitbrengen van deze humanitaire operatie. Maar de operatie loopt niet van een leien dakje.

Het scenario is gebaseerd op de (rechts)zaak van de Franse organisatie “Arche de Zoé” die een honderdtal kinderen uit Tsjaad haalde in 2007. Het scenario, geschreven door Joachim Lafosse, Thomas Van Zuylen en Bulle Decarpentries, “tast de grenzen en de complexiteit van humanitaire interventie in Afrika af”, klinkt het.

De speciale prijs van de jury naar “Evolution”, een Frans-Belgisch-Spaanse productie geregisseerd door de Française Lucile Hadzihalilovic. Deze film werd ook bekroond voor beste cinematografie. Het is de Belg Manuel Dacosse die hiervoor verantwoordelijk was. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content