Belgische kortfilm Mont Blanc geselecteerd voor Filmfestival Cannes

Mont Blanc, de kortfilm van de Belg Gilles Coulier, is geselecteerd voor de Officiële Kortfilmcompetitie van het Filmfestival van Cannes, dat plaatsvindt van 15 tot 26 mei.

Voor Gilles Coulier is het al de tweede keer dat hij zijn koffers mag pakken voor Cannes. In 2010 werd de jonge regisseur met IJsland al geselecteerd voor de Cinéfondation, de studentencompetitie van het festival. Deze keer zit zijn nieuwe kortfilm Mont Blanc in de selectie voor de Officiële Kortfilmcompetitie van het prestigieuze filmfestival.

De film werd samen met negen andere korte films gekozen uit zo’n 3.500 inzendingen en maakt kans op de Palme d’Or voor Beste Kortfilm. De jury van de kortfilmcompetitie bestaat uit vijf prominente figuren uit de filmwereld en wordt dit jaar voorgezeten door Jane Campion, bekend van ‘The Piano’, ‘In The Cut’ en ‘Bright Star’.

‘Grote verrassing’

‘Het nieuws kwam dit jaar erg laat’, zegt een enthousiaste Gilles Coulier. ‘Ik werd vandaag plots opgebeld, terwijl filmmakers doorgaans al vroeger op het jaar op de hoogte gebracht worden van een selectie. Het was dus een erg grote verrassing en ik ben dan ook enorm tevreden.’

Mont Blanc vertelt het verhaal van een vader en zoon die samen een laatste reis naar de bergen ondernemen wanneer de 80-jarige vader terminaal wordt verklaard. Maar al snel wordt de getroebleerde relatie tussen twee mannen die elkaar niet begrijpen blootgelegd. Met het einde van het leven van de man in zicht worden de verschillen tussen vader en zoon des te pijnlijker.

Het scenario werd geschreven door Gilles Coulier en Angelo Tijssens. De hoofdrollen zijn voor Jean-Pierre Lauwers en Wim Willaert met wie Coulier al vaker samenwerkte. Willaert speelde ook al de hoofdrol in de korte film IJsland, waarmee Coulier zijn derde bachelorjaar aan de Brusselse filmschool Sint-Lukas afrondde.

Dirk Impens van het Gentse productiehuis Menuet (The Broken Circle Breakdown, Dura Lex) produceerde de film. Hij kon daarbij beroep doen op de VAF Wildcard die Coulier in 2009 won met IJsland, goed voor een startbudget van € 60.000. Daarbij kon Coulier ook rekenen op de coaching van Felix van Groeningen. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content