Belgische fanclub al op de hoogte van enkele geheimen in de nieuwe Star Warsfilm

© REUTERS

Voor de Belgische Star Warsfanclub “501st Belgian Garrison” zijn het hoogdagen. De club is met zeventien leden aanwezig op een grote Star Warsbeurs in Californië en presenteert er vijf decorstukken.

Die behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van de beurs. Meest in het oog springend is Kira’s Bumper Car, een gevaarte van een halve ton. Begin januari begon de club eraan te bouwen.

Opmerkelijk, want Kira’s Bumper Car is een nieuwe prop die voor het eerst zal te zien zijn in de nieuwe Star Warsfilm die pas met Kerst uitkomt. Toch kon de Belgische fanclub dit voertuig nu al nabouwen doordat ze in het grootste geheim de bouwplannen kreeg doorgestuurd van Lucasfilm, de door George Lucas opgerichte filmmaatschappij van de Star Warsfilms.

Groot geheim

“Het was een heel geheim project”, zegt Stefan Cembolista. Hij is de commander of voorzitter van de fanclub. “Ik heb bij Lucasfilm dan ook een contract van geheimhouding moeten ondertekenen. Maar we hadden natuurlijk de plannen nodig om het accuraat te kunnen nabouwen. En dat is ons gelukt, op 5 millimeter na. Vijf weken hebben we er in Aalst in het grootste geheim aan gewerkt. Zoiets bouwen in vijf weken tijd is snel. Veel sneller dan ze het hier in Hollywood doen.”

Maar het moest zo snel gebeuren, want de decorstukken moesten op tijd op de Star Wars-beurs geraken. Via de Antwerpse haven gingen de sciencefictionvoertuigen per schip naar de Verenigde Staten, niet rechtstreeks naar de haven van Los Angeles. Door een staking van de havenarbeiders daar ging dat niet door. Aanmeren dan maar in de New Yorkse haven Newark, en dan ging het over land heel de Verenigde Staten door tot in Californië. Anderhalve maand duurde het transport Aalst – Anaheim, Californië.

Niemand zo goed als de Belgen

De twee producers van de nieuwe Star Warsfilm, Kathleen Kennedy en J.J. Abrams, brachten een bezoek aan de stands van de Belgische fanclub. Abrams zette zijn handtekening op Kira’s bumper car en loofde de Belgen. “Beyond professional” (meer dan professioneel), noemde hij hun werk. Het respect dat Cembolista van de Star Warsfanaten krijgt, is groot. Een vermaard Star Warsspecialist, Steve Sansweet, een man die al zestien boeken over de sciencefictionfilms schreef, verwoordt het zo: “In de hele wereld zijn er mensen die in navolging van de Belgische fanclub decors en attributen nabouwen, maar niemand doet het zo goed als de Belgen. Stefan [Cembolista] is zo een beroemdheid geworden onder de Star Warsfanaten.”

De beurs zelf is enorm groot. In vier dagen tijd zullen er bijna 200.000 Star Warsfanaten langsgekomen zijn. Zij komen van over de hele wereld. Zondagavond is de Star Wars Celebration-beurs afgelopen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content