Belgische documentaires in de prijzen op internationale filmfestivals

“Waiting for August”, van de Roemeens-Belgische cineaste Teodora Mihai, heeft op het Hot Docs Canadian International Documentary Festival in Toronto de Best International Feature Award gewonnen.

De regisseuse nam de prijs, 10.000 Canadese dollar (goed 6.500 euro) zelf in ontvangst. Vrijdag al kregen haar film en “9999” van Ellen Vermeulen een speciale vermelding op Visions du Réel in het Zwitserse Nyon. Nog tijdens Hot Docs viel de Vlaamse coproductie “Before The Last Curtain Falls” ook in de prijzen. Dat meldt het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Mihai’s documentaire is haar langspeelfilmdebuut en werd samen met 12 andere lange documentaires vertoond in de internationale competitie van dit Canadese festival, dat tot de absolute wereldtop behoort. De documentaire vertelt het verhaal van een 15-jarige Roemeense die tegen wil en dank voor haar zes broers en zussen moet zorgen.

“9999”, dat net als “Waiting for August” een speciale vermelding kreeg in Nyon, vertelt het verhaal van vijf geesteszieke geïnterneerden in de gevangenis van Merksplas, waar ze verblijven zonder enige vorm van behandeling.

De Vlaamse coproductie “Before The Last Curtain Falls”, van de Canadees-Duitse cineast Thomas Wallner, haalde in Toronto de Speciale Juryprijs voor Beste Canadese Documentaire. De film documenteert een groep transseksuelen en drag queens, allen zestigers en zeventigers, die na twee jaar toeren nog een laatste keer het podium op gaan met “Gardenia”, een stuk geregisseerd door Frank Van Laecke en Alain Platel. (BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content