Belgische docu ‘Grande Hotel’ wint filmprijs in Wenen

Grande Hotel, een documentaire van de Belgische Lotte Stoops, heeft de juryprijs gewonnen op de vijfde editie van het filmfestival This Human World in Wenen.

Grande Hotel, een documentaire van de Belgische Lotte Stoops, heeft de juryprijs gewonnen op de vijfde editie van het filmfestival This Human World in Wenen, dat liep van 29 november tot 9 december.

De juryprijs is de belangrijkste onderscheiding van het festival. Dankzij de prijs komt de film in Oostenrijk uit, en zal hij later onder andere ook in het Zwitserse Bern worden voorgesteld.

Grande Hotel gaat over een hotel in de stad Beira in Mozambique, dat in 1955 gebouwd werd als één van de grootste hotels ter wereld. Tegenwoordig biedt het hotel onderdak aan meer dan 3.500 ‘permanente’ gasten die er wonen zonder water of elektriciteit en nauwelijks in contact treden met de buitenwereld.

Grande Hotel ging vorig jaar in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam. De documentaire stootte daarna door naar festivals als onder andere Hot Docs in Toronto, waar het een Honourable Mention kreeg, en het Margaret Mead Festival in New York.

Begin 2012 kreeg Stoops met haar film nog de Prix Michel Mitrani van France Télévision op het Festival International des Programmes Audiovisuels (FIPA) in Biarritz. De documentaire werd geproduceerd door Ellen De Waele voor Serendipity Films, met het Nederlandse Volya Films als coproducent. De prent kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). (Belga/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content