Belgische debutant wint hoofdprijs op Film Fest Gent

V.l.n.r. Feyyaz Duman, Daria Hachem Mohamed Gulli, Sahim Omar Kalifa, Halima Ilter © Jerroen Willems

Zagros van Sahim Omar Kalifa heeft de Grand Prix voor Beste Film gewonnen op Film Fest Gent.

Zagros, het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa, is tijdens de slotavond van Film Fest Gent bekroond geworden met de Grand Prix voor Beste Film. Kalifa wint een distributiepremie van €20.000 ter ondersteuning van de Belgische release van de film, die op 15 november uitkomt, en een mediacampagne ter waarde van €27.500.

In Zagros vertelt Kalifa het verhaal van een jonge Koerdische herder die moet kiezen tussen de eer van zijn familie en de liefde voor zijn vrouw die beschuldigd wordt van overspel. De jury spreekt in haar eindverslag over ‘sterke acteerprestaties’ en een ‘integer, aangrijpend verhaal van een man die gevangen zit tussen twee culturen, twee werelden, die hem dwingen tot tragische keuzes’. ‘De regisseur slaagde erin om op een natuurlijke manier een waarheidsgetrouw verhaal te brengen dat het publiek onthutst en diep geraakt achterlaat’, aldus de jury.

De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek ging naar Dan Romer voor zijn muziek in A Ciambra (Jonas Carpignano), een eigenzinnige schets van de zigeunergemeenschap in Zuid-Italië. Romer werd in 2013 tijdens de World Soundtrack Awards nog gelauwerd als Discovery of the Year voor Beasts of the Southern Wild. ‘De soundtrack en muzikale score brachten ons extreem dicht bij de protagonist, zijn wereld en zijn problemen – zonder dat het ooit beklemmend werd’, prees de jury.

Tijdens de slotceremonie werd ook een Joseph Plateau Honorary Award uitgereikt aan Greta Scacchi. De Italiaans-Australische actrice won in 1996 een Emmy Award voor haar rol in de televisiefilm Rasputin. De minireeks Broken Trail (2006) leverde haar eveneens nominaties op voor onder meer de Screen Actors Guild Awards, het televisiefestival van Monte Carlo en de Emmys. Scacchi maakte dit jaar deel uit van de internationale jury van Film Fest Gent, die verder bestond uit Aurelio Grimaldi, Eytan Fox, Juliane Lorenz, Arnaud Valois en Gust Van den Berghe.

De andere prijzen op een rij

Beste Europese Kortfilm:My Second Eye (Ahmad Saleh), een animatiefilm met ‘poëtische kwaliteiten, die het verhaal vertelt van twee broers die ondanks alle oorlogsgruwel onafscheidelijk blijven’

Beste Europese Kortfilm (speciale vermelding): Mary (Juraj Primorac) voor de ironie en hilarische plots

Beste Belgische Studentenkortfilm: Croisé (Elke Vanoost), omdat de jury ‘de visie van de regisseur voelde en zich kon identificeren met de kwetsbaarheid van de personages’

Beste Belgische Studentenkortfilm (speciale vermelding):Poor Kids (Michiel Dhont)

ACE Image Factory + The Fridge Publieksprijs: Sons of No One (Hans Vannetelbosch)

Explore Award:Call Me by Your Name (Luca Guadagnino)

Eerder won Gilles Coulier al de Knack Focus Jo Röpcke Award voor zijn debuutfilm Cargo en vielen onder anderen Jóhann Jóhannson en Jef Neve in de prijzen op de World Soundtrack Awards.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content