België stuurt Girl van Lukas Dhont naar de Oscars

Beeld uit 'Girl', debuutfilm van Lukas Dhont © gf

Girl, het speelfilmdebuut van Lukas Dhondt, wordt de Belgische inzending voor de Oscars. Dat deelt het Vlaams Audiovisueel Fonds vrijdag mee.

Dat België ervoor kiest om het debuut van Lukas Dhont, een film over een transgendermeisje dat ballerina wil worden, naar de Oscars te sturen, is bijna de evidentie zelve. Dhont maakte met zijn film eerder al furore op het Festival van Cannes, waar hij de Caméra d’Or voor Beste Regiedebuut won. Hoofdrolspeler Victor Polster kreeg de prijs voor Beste Acteerprestatie binnen de Un Certain Regard-competitie. Girl prijkt ook op de shortlist van de European Film Awards en is de openingsfilm van Film Fest Gent in oktober.

Onze filmman Dave Mestdach noemde Girl, meteen nadat hij de film had gezien in Cannes, ‘een pracht van een debuut’. ‘Dhont brengt het allemaal even onomwonden als respectvol in beeld, zonder ook maar één valse, sentimentele noot aan te slaan. Daarvoor kan hij bogen op een cast waar het naturel van af spat. Met voorop revelatie Victor Polster, zelf een jonge aspirant-danser, die zich de transgenderrol van Lara zowel lichamelijk als psychisch volledig eigen maakt.’

De laatste keer dat een Belgische film werd genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, was in 2013, met The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen.

Lees ook het interview met Lukas Dhont in onze Generatie Nu-reeks:‘Waarom zou enkel een transgender een transgender kunnen spelen?’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content