België maakt geen kans op Oscar voor beste buitenlandse film

Kevin Janssens en Veerle Baetens in 'D'Ardennen'. © gf

Alvast geen Belgische laureaat voor de Oscars in de categorie beste buitenlandse film in 2017. D’Ardennen haalde de nominaties niet.

De grote winnaar van de European Film Awards van het voorbije weekend, het Duitse “Toni Erdmann”, is een van de kanshebbers voor een Oscar voor beste buitenlandse film. Dat meldt de Academy. De Belgische inzending, “D’Ardennen”, is niet bij de negen overgebleven films. Eind januari maakt de Academy bekend welke vijf de nominatie zullen binnenhalen. Andere kanshebbers zijn “The Salesman” van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi en “It Only the End of the World” van de jonge Canadees Xavier Dolan.

Dolan won met zijn film, waarin Vincent Cassel en Marion Cotillard te zien zijn, dit jaar ook al de Grand Prix in Cannes. “The Salesman” en “Toni Erdmann” zijn ook genomineerd bij de Golden Globes. De negen overgebleven films werden geselecteerd uit een lijst van 85 inzendingen, een record. Behalve “D’Ardennen” zijn ook Paul Verhoevens “Elle” en Pedro Almodovars “Julieta” niet genomineerd.

De lijst van negen films wordt vervolledigd met “Tanna” (Bentley Dean, Martin Butler – Australië), “Land of Mine” (Martin Zandvliet – Denemarken), “The Kings’s Choice” (Erik Poppe – Noorwegen), “Paradise” (Andrei Konshalovski – Rusland), “A Man Called Ove” (Hannes Holm – Zweden), “My Life as a Zucchini” (Claude Barras – Zwitserland). De laatste film is ook kandidaat voor de Oscar voor beste animatiefilm.

Op 26 februari worden de Oscars uitgereikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content