België boven bij de Césars

© BelgaPicture

Émilie Dequenne, François Damiens, Jérémie Renier, de broers Dardenne… In tegenstelling tot de Oscars spelen de Belgen vanavond tijdens de hoogmis van de Franse cinema, de Césars, wel een rol. Een overzicht.

Filmliefhebbers likken vast duimen en vingers af bij het bekijken van hun agenda. Waar de Oscarbeeldjes zondag een rechtmatige eigenaar worden toegewezen in het Amerikaanse Dolby Theatre, zal het Parijse Théâtre du Châtelet vrijdagavond in het teken staan van de veertigste editie van de Césars, waar ook veel Belgen een uitnodiging voor ontvangen hebben.

Onder de favorieten twee biopics over één en dezelfde -dode- couturier: “Yves Saint Laurent” (zeven nominaties) en “Saint-Laurent” (tien ). Andere kanshebbers zijn “Les garçons et Guillaume, à table! ” (vijf nominaties), “La Famille Bélier” (zes), “The Clouds of Sils Maria” (zes), “Hippocrate” (7), “Timbuktu” (8) en “Les Combattants” (9).

Voor de Amerikaanse acteur Sean Penn kan de avond nu al niet stuk: hij krijgt een ere-César. De grootste verliezer is ook al bekend. De komedie “Qu’est-ce qu’on a fait au bon Dieu” mag dan wel meer dan 12 miljoen Fransen naar de bioscoop hebben gelokt, een Césarnominatie wist de film niet te versieren.

'Deux Jours, Une Nuit' van Jean-Pierre en Luc Dardenne is genomineerd in de categorie 'Buitenlandse film'.
‘Deux Jours, Une Nuit’ van Jean-Pierre en Luc Dardenne is genomineerd in de categorie ‘Buitenlandse film’. © BelgaPicture

In de categorie Buitenlandse Film is de Belgische hoop gevestigd op de broers Jean-Pierre en Luc Dardenne. Hun sociale aanklacht “Deux jours, une nuit” moet het echter opnemen tegen een bijzonder sterke concurrentie: “12 years a slave” van Steve McQueen (beste film bij de Oscars vorig jaar), het bejubelde “Boyhood” van Richard Linklater (beste drama bij de recente Golden Globes), het serene “Ida” van Pawel Pawlikowski (beste film bij de European Film Awards) en “Mommy” van de jonge Canadese veelfilmer Xavier Dolan (Speciale Juryprijs in Cannes).

Lees hier onze recensie van “Deux Jours, Une Nuit”

Bonus voor de Dardennes: hoofdrolspeelster Marion Cotillard is een Francaise. Cotillard kan ook de prijs voor beste actrice kapen, met als tegenstanders vijf vrouwelijke zuiderburen (legendes Catherine Deneuve en Juliette Binoche en de actrices Sandrine Kiberlain, Karin Viard en Adèle Haenel) en een Belgische: in “Pas son genre” van onze landgenoot Lucas Belvaux speelt Emilie Dequenne een kapster die verliefd wordt op een jonge filosofieprofessor. “Pas son genre” is ook genomineerd in de categorie Beste adaptatie, net als “La chambre bleue” van Mathieu Amalric, gebaseerd op een roman van Luikenaar Georges Simenon.

 Marc Zinga tijdens de Magritte du Cinema uitreiking, eerder deze maand. Zinga is genomineerd voor een César voor Beste Mannelijke Bijrol
Marc Zinga tijdens de Magritte du Cinema uitreiking, eerder deze maand. Zinga is genomineerd voor een César voor Beste Mannelijke Bijrol© BELGA

Ook bij de mannelijke tegenhangers kan een Belg winnen: Brusselaar François Damiens, die in de film “La famille Bélier” van de Fransman Eric Lartigau de rol speelt van de dove vader van een muzikaal getalenteerde dochter. Zijn opponenten zijn Guillaume Canet (“La prochaine fois je viserai le coeur”), Niels Arestrup (“Diplomatie”), Romain Duris (“Une nouvelle amie”), Vincent Lacoste (“Hippocrate”), Pierre Niney (“Yves Saint Laurent”) en Gaspard Ulliel (“Saint Laurent”). In een categorietje lager, de César voor mannelijke bijrol, is opnieuw een Belg genomineerd: Jeremie Renier voor “Saint Laurent“. En dan is er nog de Congolese Belg Marc Zinga. De acteur-regisseur heeft zijn eerste Césarnominatie op zak en maakt vrijdag kans op de titel van Beste Opkomende Talent voor zijn prestatie in “Qu’Allah bénisse la France. Zinga wordt binnenkort allicht wereldberoemd. In de volgende Bond-film speelt hij immers De Slechterik.

Dat België een reputatie heeft op het vlak van de animatiefilm, blijkt duidelijk uit de nominatielijst voor de “tekenfilms”.

Bij de langspelers zijn “Jack et la Mécanique du Coeur“, “Minuscule – la vallée des fourmis perdues” én “Song of the Sea” van de Ier Tomùm Moore genomineerd, alle drie films met een Belgische coproducent. Bij de korte animatieprenten is “La bûche de Noël” genomineerd, geregisseerd door de Belgen Vincent Patar en Stéphane Aubier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content