Belgen vallen in prijzen op de Croisette

Jean-Pierre en Luc Dardenne vinden het wellicht geen probleem om hun 'Grote Prijs van de Jury' ('Grand Prix') te delen met elkaar. © Reuters

Luc en Jean-Pierre Dardenne haalden hun derde Gouden Palm net niet binnen. Ze mochten met een mooie troostprijs, de Grand Prix, naar huis. Maar zij waren niet de enige Belgen die in de prijzen vielen op de 64ste editie van Cannes.

De Gebroeders Dardenne strandden mooi op de tweede plaats en mochten de Grand Prix a.k.a. de Zilveren Palm in ontvangst nemen voor hun meest toegankelijke film tot nu toe: ‘Le Gamin au Vélo’. De broers keerden nog nooit met lege handen uit Cannes naar huis, wat ook een bijzondere prestatie is.

De kortfilm ‘Badpakje 46’ van jonge cineast Wannes Destoop werd met maar liefst twee prijzen bekroond. De prent over de groeipijnen van een mollig twaalfjarig meisje kreeg de Juryprijs met de Gouden Zwemvlies er bovenop.

In de belangrijke nevensectie Quinzaine des Réalisateurs mocht de Franstalige Belg Bouli Lanners de Art Cinema Award én de SACD-prijs (Société des auteurs et compositeurs dramatiques) komen afhalen voor zijn film ‘Les Géants’ over drie tieners die in al hun naïviteit denken dat hun vrijheid voor het grijpen ligt.

Eerder deze week viel ook de kortfilm ‘Dimanches’ van de Waalse cineast Valéry Rosier in de prijzen. Op de vijftigste editie van Semaine de la Critique kreeg hij de Prix Découverte Kodak. De prijs werd hem overhandigd door de Poolse juryvoorzitter Jerzy Skolimowski.

Hieronder de trailer van Les Géants, laureaat in Quinzaine des Réalisateurs.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content