‘Barbara’: Verstikkend drama

Christian Petzold heeft met Barbara een voortreffelijk vrouwenportret afgeleverd, eentje dat slechts mondjesmaat zijn gruwel ontsluiert.

Barbara ***

Christian Petzold met Nina Hoss, Ronald Zehrfeld, Rainer Bock

Barbara was een gerespecteerde arts in Oost-Berlijn, maar haar wens om de Duitse Democratische Republiek te verlaten viel bij de Stasi niet in goede aarde. Bij wijze van tuchtmaatregel werd ze naar een provinciehospitaal aan de Baltische Zee verbannen, vanzelfsprekend onder streng staatstoezicht. Tot zover Barbara’s verleden.

Dit verstikkende drama opent met de protagoniste op de fiets in een idyllisch landschap. Je waant je zowaar op een vakantiebestemming. De sfeer is gemoedelijk, de zon aangenaam en de natuur verleidelijk. Niet meteen het beeld van de DDR dat doorgaans in westerse films wordt opgehangen. Maar schijn bedriegt.

Conform de ideologie van de Berlijnse School – hij studeerde er film onder Harun Farocki – koppelt Petzold maatschappelijk realisme aan een politieke stellingname. Hij stelt zich de vraag hoe het voelt om voortdurend door veiligheidsdienst en politie gecontroleerd te worden. Wat flitst er door het hoofd van een gerespecteerde vrouw als ze wordt vernederd tijdens huiszoekingen en onderworpen aan ruwe fouillering? Hij deed dat goed om op de voorbije Berlinale de Zilveren Beer voor beste regisseur mee naar huis te nemen.

Petzold bouwt de psychische terreur langzaam op, door slechts met mondjesmaat informatie over het doen en laten van zijn hoofdpersonage vrij te geven. Zo prikkelt hij de nieuwsgierigheid van de toeschouwer en tegelijk creëert hij een spanningsveld. Interpreteer dat nu niet als een thrillergegeven, want in dit sterk geacteerd vrouwenportret is soberheid troef. Petzolds beeldregie is afstandelijk, maar dwingend. Zijn muze en hoofdrolspeelster Nina Hoss oogt als een majestueuze ijskoningin, wier koele façade langzaam – maar zeker – afbrokkelt.

Piet Goethals

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content