‘Baghdad Messi’ op longlist Oscars dankzij 27ste award in Bermuda

Het indrukwekkend palmares van Baghdad Messi werd uitgebreid met de Bermuda Shorts Award. Door deze prijs staat de kortfilm van Vlaams-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa automatisch op de longlist voor de komende Academy Awards.

De gelauwerde kortfilm Baghdad Messi van de Vlaams-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa heeft op het Bermuda International Film Festival de Bermuda Shorts Award gewonnen. Dat is de prijs voor Beste Korte Film. Dankzij deze onderscheiding komt Baghdad Messi in aanmerking voor de Academy Awards.

27ste award

Baghdad Messi werd in een jaar tijd al voor ruim 120 filmfestivals geselecteerd en kon daarbij al een indrukwekkend palmares opbouwen. Afgelopen weekend nog viel de korte film in de prijzen in de Sultaanstaat Oman wat het totaal op 26 internationale awards en vier eervolle vermeldingen bracht.

Maandagvond schoot de korte film echter de hoofdvogel af bij de bekendmaking van de winnaars van het Bermuda International Film Festival, waardoor Baghdad Messi automatisch ingeschreven wordt op de longlist voor de komende Academy Awards, binnen de categorie voor Beste Live Action Kortfilm.

‘Diep ontroerende film’

Regisseur Sahim Omar Kalifa reageert opgetogen op het nieuws. ‘De juryprijs die mijn vorige film Land of the Heroes kreeg tijdens het Filmfestival van Berlijn blijft misschien wel een van de mooiste momenten uit mijn filmcarrière tot nu toe, maar deze onderscheiding voor Baghdad Messi moet nauwelijks onderdoen. We hadden met de film al driemaal een eervolle vermelding gewonnen op een Oscar-qualifying festival en zijn bijzonder blij dat we deze keer wel de hoofdprijs beet hebben.’

De jury die Baghdad Messi in Bermuda de prestigieuze prijs toekende bestond dit jaar uit filmproducent – en schoonbroer van Stanley Kubrick – Jan Harlan samen met filmrecensenten Peter Rainer en Lauren Wissot. Als hoofd van de jury prees Harlan Baghdad Messi als ‘een diep ontroerende film over het verlangen van een jongetje om geaccepteerd te worden, wat ook de tragedie van het moderne Irak symboliseert’.

Iraaks decor

Na Land of the Heroes, plaatst Sahim Omar Kalifa het verhaal van Baghdad Messi opnieuw binnen een Iraaks decor. In een klein dorpje kijken de kleine Hamoudi en zijn vrienden vol verlangen uit naar de Champions League finale tussen FC Barcelona en Manchester United. Maar aan de vooravond van de beslissende match geeft het televisietoestel van Hamoudi’s ouders de geest. De jongens spoort zijn vader aan naar het rumoerige Bagdad te trekken om er het toestel te laten herstellen.

Het scenario werd geschreven door Sahim Omar Kalifa en Kobe Van Steenberghe. Deze laatste produceerde de film ook samen met Hendrik Verthé voor a team productions (Image, The Circle). (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content