Bad Lieutenant: interview met Nicolas Cage

Sinds hij vorig jaar de belastingsinspectie over de vloer kreeg en zijn manager er met zijn spaarpot vandoor ging, is het voor Nicolas Cage (46) opnieuw keihard travakken. Met Bad Lieutenant, Kick-Ass en Season of the Witch komen er dit jaar dan ook drie nieuwe films uit waarin hij opnieuw heerlijk loos mag gaan. Even polsen bij Werner Herzogs nieuwe Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans.

Je had in het verleden wel eens problemen met drank en drugs. Is het dan niet extra lastig om een junkieflik te spelen?
Nicolas Cage: Ik heb hem volledig clean gespeeld. Toen Werner op een gegeven moment dacht dat ik écht aan de coke gezeten had, wist ik dat ik goed bezig was. Tijdens de opnames van Leaving Las Vegas was ik de helft van de tijd beschonken, maar het werkte. Nu vroeg ik me af: kan ik het ook sober doen werken, op de kracht van de verbeelding? Het is een impressionistische benadering in plaats van een fotorealistische, zoals in Leaving Las Vegas.

Je woont de helft van de tijd in Los Angeles. De andere helft in New Orleans. Heeft dat een doorslaggevende rol gespeeld?
Cage: Absoluut. New Orleans is een stad vol mystiek. Het is de geboortestad van de jazz en de improvisatie van de jazz wilde ik integreren in mijn rol. Ik moet Werner dan ook bedanken dat hij me de ruimte gunde om af te wijken van het script. Wat ik precies heb met New Orleans hou ik voor mezelf, maar ik zal je een gek verhaal vertellen. Op zekere avond dacht ik aan een tweekoppige arend. Geen idee waarom. De volgende dag kwam er op het kantoor van filmproducent Jerry Bruckheimer een mailtje binnen van een man die me een tweekoppige slang wilde verkopen. Gezien ik thuis verschillende reptielen heb zei ik: okay. Hoeveel wil je ervoor? Daarna heb ik dat beest voorgesteld aan Werner als mijn nieuwe bodyguard. Mijn tweekoppige slang heeft weliswaar de film niet gehaald, maar ik ben er zeker van dat hij Werner op het idee heeft gebracht om er die leguanen en alligators bij te halen.

Wat vind je van het feit dat Abel Ferrara jullie film de verdoemenis in wenst?
Cage: Jammer. Ik hou van het origineel maar die van ons is totaal anders. Zijn film was een christelijke ervaring waarin Harvey Keitel gebukt gaat onder schuld. Mijn karakter kent helemaal geen schuldgevoelens. Hij wil gewoon overleven.

Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content