‘Argo’ van Ben Affleck wint Oscar voor Beste Film, Spielberg grote verliezer

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Argo, de spionagefilm over een CIA-operatie in Iran, wint de Oscar voor de beste film. Grote verliezer van de avond was Steven Spielberg. Voor de Belgische kortfilm ‘Death of a Shadow’ was geen Oscar weggelegd.

“Argo” van Ben Affleck heeft de Oscar voor Beste Film gewonnen. “Argo” haalde het daarmee van de andere genomineerden: “Amour”, “Life of Pi”, “Lincoln”, “Beasts of the Southern Wild”, “Silver Linings Playbook”, “Zero Dark Thirty”, “Django Unchained” en “Les Miserables”.

“Life of Pi” ging lopen met vier beeldjes, waaronder de Oscar voor Beste Regisseur voor Ang Lee. “Argo” en “Les Miserables” sleepten beiden drie prijzen in de wacht. Grote verliezer van de avond was Steven Spielberg, die tekende voor de meest genomineerde film van dit jaar maar onder andere zijn nominatie in de categorie Beste Regisseur niet wist te verzilveren.

Daniel Day Lewis won de Oscar voor Beste Acteur. Hij was voor zijn rol van president Lincoln absoluut favoriet. Het is overigens de derde keer dat Day Lewis een Oscar krijgt voor Beste Acteur, een record. Het beeldje voor Beste Actrice ging zondagnacht naar Jennifer Lawrence, voor haar rol in de romantische komedie “Silver Linings Playbook”.

Ang Lee kreeg dus de oscar voor Beste Regisseur voor de film “Life Of Pi”. Het visueel meesterwerk haalde eerder op de avond ook al drie beeldjes binnen voor Visuele Effecten, Cinematografie en Beste Originele Muziek. Het was de tweede keer dat Ang Lee bekroond werd in de categorie beste regie, na eerder succes met de film “Brokeback Mountain”.

Beste Buitenlandse Film werd “Amour” van Michael Haneke. Anne Hathaway ging lopen met de Oscar voor Beste Vrouwelijke Bijrol voor haar vertolking in de muzikale komedie “Les Misérables” en Christoph Waltz triomfeerde als Beste Mannelijke Bijrol met “Django unchained” van Quentin Tarantino. Tarantino zelf mocht het podium op om het beeldje voor Beste Originele Scenario af te halen.

De Oscar voor Beste Kortfilm ging naar “Curfew”. De Belgische regisseur Tom Van Avermaet greep daarmee naast het beeldje met zijn film “Dood van een Schaduw”, waarin ook Matthias Schoenaerts schittert.

HERLEES DE LIVEBLOG OVER DE UITREIKING VAN DE OSCARS 6.00 uur: Tot zover deze LIVE-blog. Met ‘Argo’ wint de film die volgens de kenners een neuslengte voorsprong had. Matthias Schoenaerts zal nog even langer moeten wachten op zijn eerste Oscar. Wij wensen u een prettige ochtend. 5.58 uur: De zoete wraak voor ‘Argo’-regisseur Ben Affleck, die vreemd genoeg niet genomineerd was voor zijn regie. ‘Nooit gedacht dat ik hier opnieuw zou staan’, zegt Affleck, wiens carrière een paar jaar geleden voorgoed voorbij leek. 5.56 uur: Michelle Obama maakt de enveloppe open in Washington. BESTE FILM: ‘ARGO’. De film had zeven nominaties en won drie Oscars.

5.54 uur: Michelle Obama’s pony hangt net niet over haar ogen.

5.52 uur: En dan nu: de al even omvermijdelijke Jack Nicholson. Hij kondigt – verrassing – First Lady Michelle Obama aan, die rechtreeks vanuit het Witte Huis bedankt voor alle uitstekende films dit jaar.

5.48 uur: BESTE ACTEUR: DANIEL DAY LEWIS, voor zijn rol in ‘LINCOLN’. Amerika’s grootste dode president spelen (Lincoln was 1m93), is natuurlijk gefundeness fressen voor deze ceremonie. Daniel Day Lewis is verwonderd: ‘Ik had eigenlijk toegezegd om Margaret Thatcher te spelen.’

5.45 uur: En daar is de omvermijdelijke Meryl Streep.

5.40 uur: De Beste Acteur van vorig jaar, Jean Dujardin, reikt de Oscar voor BESTE ACTRICE uit. Gaat aan de haal met het beeldje: JENNIFER LAWRENCE (‘SILVER LININGS PLAYBOOK’). In tegenstelling tot haar eerdere verschijning op de rode loper slaagt ze erin om deze keer niet te vloeken op antenne. Al struikelt ze wel over haar jurk. Dankuwel, Dior.

5.33 uur: Jane Fonda en Michael Douglas presenteren de Oscar voor BESTE REGISSEUR. Die gaat naar ANG LEE, voor ‘LIFE OF PI’. Na ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’ en ‘Brokeback Mountain’ is het de derde keer dat de man uit Taiwan deze Oscar mee naar huis mag nemen. 5.26 uur: BESTE ORIGINELE SCENARIO: ‘DJANGO UNCHAINED’. “Als mensen zich over dertig jaar nog mijn films herinneren, is dat vanwege de personages die ik heb gecreëerd”, zegt regisseur/scenarist Quentin Tarantino. “En ik heb maar één kans om dat goed te doen: ik moet de juiste acteurs kiezen.” Ter herinnering: de allereerste Oscar van de avond ging naar Christoph Waltz, die meedoet in ‘Django’.

5.23 uur: BESTE BEWERKTE SCENARIO: ‘ARGO’. De Academy Award wordt uitgereikt door Dustin Hoffman en Charlize Theron. ‘De twee meest fysiek tegengestelde Oscarwinnaars ooit’, dixit presentator Seth MacFarlane.

5.15 uur: Leuk om te weten: ‘Inocente’ (Beste Documentaire Kortfilm) is de eerste met een Oscar bekroonde film die gefinancierd werd via de fundraisingwebsite Kickstarter.

5.12 uur: BESTE ORIGINELE NUMMER: ‘SKYFALL’, van de Britse zangeres Adele, uit de gelijknamige James Bond-film.

5. 08 uur: Richard Gere, Queen Latifah, Renée Zellweger en Catherine Zeta Jones (uit de cast van de musical ‘Chicago’) presenteren de Oscar voor BESTE SOUNDTRACK. Winnaar: ‘LIFE OF PI’. En nogmaals: er is echt wat mis met die facelift van Renée Zellweger.

4.57 uur: George Clooney presenteert een reeks In Memoriams voor onder meer Ernest Borgnine, Adam Yauch, Tony Scott, Hal David en Nora Ephron. Vervolgens zingt Barbra Streisand.

4.51 uur: Salma Hayek presenteert de Governors’ Awards. Geen mens die weet wat dat zijn (voor de freaks: speciale prijzen die de Academy op een andere ceremonie uitreikt aan ouwelui met uitzonderlijke verdiensten in de filmindustrie), maar zoals Seth MacFarlane al aangaf: dat is geen punt, want ze ziet er zondermeer verukkelijk uit.

4.48 uur: BESTE PRODUCTIEDESIGN: ‘LINCOLN’. 4.43 uur: Nicole Kidman presenteert de laatste drie nominees voor Beste Film: ‘Silver Linings Playbook’, ‘Django Unchained’ en ‘Amour’.

4.34 uur: Adele zingt ‘Skyfall’.

4.30 uur: BESTE MONTAGE: ‘ARGO’. 4.20 uur: BESTE VROUWELIJKE BIJROL: ANNE HATHAWAY. Haar eerste. Dat vogeltje hoeft niet langer te treuren. Derde Oscar voor ‘Les Miz’ en de eerste niet-mineure.

4.15 uur: BESTE GELUIDSMONTAGE: GELIJKSPEL TUSSEN ‘ZERO DARK THIRTY’ EN ‘SKYFALL’. Beide films krijgen een Oscar.

4.13 uur: BESTE GELUID: ‘LES MISERABLES’. Oscar nummer twee voor deze prent.

4.12 uur: Mark Wahlberg presenteert met Ted, de levende teddybeer uit de gelijknamige film. Die wil weten waar ‘The big post-Oscars orgy’ is. Met Teds Boston-accent klinkt dat als ‘post-oscahs oahgy’. Geef op, die Oscar voor het beste vuilbekkende knuffelbeest.

4.04 uur: En dat zingen gaat maar door. Tja, musicals. We begrijpen dat er een publiek voor is, maar voor ons hoéven ze echt niet zo nodig.

4.03 uur: Met dat uitgewaaide Audrey Hepburn-kapsel ziet Anne Hathaway er nog meer dan anders uit als een treurend vogeltje.

3.59 uur: Dit ook weer terzijde, maar volgens de gespecialiseerde Amerikaanse pers hielp Charlize Theron op de rode loper een securityman redden die een beroerte kreeg. Het is een truukje waaraan we zullen proberen te denken de volgende keer dat we zelf een adembenemende filmster zien langskomen.

3.57 uur: Wat ons betreft, mag Jennifer Hudson wanneer ze maar wil een potje komen zingen.

3.53 uur: Sunday Night Fever? John Travolta op de bühne. Hij presenteert een eerbewijs aan de beste musicals uit de Oscargeschiedenis.

3.50 uur: BESTE BUITENLANDSE FILM: ‘AMOUR’. Deze is ook genomineerd voor Beste Film. Een goed begin? ‘Zank you’, zegt Michael Haneke.

3.49 uur: Presentator Seth MacFarlane: ‘Het is zondag, iedereen is op zijn paasbest. Dit is zoals de kerk, maar hier zijn er zijn meer mensen aan het bidden.’

3.47 uur: Liam Neeson stelt de volgende drie nominees voor Beste Film voor: ‘Argo’, ‘Lincoln’ en ‘Zero Dark Thirty’.

3.35 uur: BESTE DOCUMENTAIRE KORTFILM: ‘INOCENTE’ 3.34 uur: Nou ja. die César voor Beste Nieuwe Acteur van afgelopen week kunnen ze Schoenarts natuurlijk niet meer afpakken.

3.32 BESTE KORTFILM: ‘CURFEW’. Dat wil zeggen: ‘Death of a Shadow’ van Tom Van Avermaet en Ellen De Waele, met Matthias Schoenaerts, grijpt naast de Oscar. Pech. 3.25 uur: Shirley Bassey (76) zingt ‘Goldfinger’. In een gouden jurk, dat spreekt.

3.24 uur: Dit terzijde, maar je vraagt je toch af wat Amerikanen toch met de musical ‘Les Misérables’ blijven hebben.

3.22 uur: Bond-girl Halle Berry presenteert een eerbewijs aan James Bond. 007 viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag op het witte doek.

3.20 uur: BESTE MAKE-UP EN HAAR: ‘LES MISERABLES’ 3.18 uur: BESTE KOSTUUMS: ‘ANNA KARENINA’. 3.13 uur: Iedereen was het er natuurlijk al lang en breed over eens dat ‘Life of Pi’ visueel verbluffend was.

3.10 BESTE SPECIALE EFFECTEN: ‘Life of Pi’. Oscar nummer twee voor deze film. Leidt dit naar de hoofdvogel?

3.07 uur: De cast van ‘The Avengers’ preseneteert de Oscar voor BESTE CINEMATOGRAFIE. Winnaar: Claudio Mirena (‘Life of Pi’). Deze was verwacht. Wij vragen ons echter af over The Avengers: waar was de verrukkelijke Scarlett Johansson?

3.04 uur: Quvenzhané Wallace (‘Beasts of the Southern Wild’) is op haar negende de jongste nominee voor Beste Actrice ooit.

3.01 uur: Reese Witherspoon presenteert de eerste drie nominees voor Beste Film: ‘Les Miserables’, ‘Life of Pi’, en ‘Beasts of the Southern Wild’. De Oscar voor Beste Film komt vanzelfsprekend pas helemaal op het einde van de show.

3.00 uur: BESTE ANIMATIEFILM: ‘Brave’. Regisseur mark Andrews accepteert de Oscar in kilt.

2.57 uur: BESTE KORTFILM ANIMATIE: ‘Paperman’ van John Kahrs.

2.50 uur: En we zijn vetrokken. BESTE MANNELIJKE BIJROL: Christoph Waltz (‘Django Unchained’). Waltz staat te trillen van de zenuwen.

2.41 uur: De quasi-leuke dialoog tussen MacFarlane en Captain Kirk gaat maar door. Op deze manier is Kirks eerste waarschuwing hard op weg om uit te komen.

2.29 uur: Channing Tatum en Charlize Theron op het pdoium. voor een rondje ‘Sterren op de dansvloer’. Meer musicalgezang. 1953 is alive.

2.28 uur: In Kirks imaginaire geschiedenis van morgen, zingt MacFarlane een nummer genaamd ‘We saw Your Boobs’ (‘We hebben uw tieten gezien’) met met Gay Men’s Chorus uit Los Angeles. On screen!
2.36 uur: Scherm daalt neer over het podium. Captain Kirk in eigen persoon, teruggekomen uit de 23ste eeuw, waarschuwt dat McFarlane de Oscars zal verwoesten. Kirk heeft een krantenkop van morgen bij: ‘Seth MacFarlane Worst Oscar Host Ever’. Zo ver is het nog niet, maar uitsluiten we jet vooralsnog niet.

2.30 uur: Doek op. Presentator Seth McFarlane verwelkomt. “De opgave queeste om Tommy Lee Jones te laten lachen, begint nu.” Waaop Jones meteen lacht. Open doekje.

2.24 uur: Zes minuten voor doek op. De rechtstreekse televisie-interviews spelen zich nu af in de zaal. Met permissie: Renée Zellweger ziet eruit alsof die laatste facelift er één teveel was.

2.21 uur: Jennifer Lawrence (in een lange, witte, royaal uitwaaierende jurk van Dior) wint op de Amerikaanse televisiezender ABC de Twitterstemming voor de beste look. Als er gestemd had moeten worden over de vuilste muil, had ze ook gewonnen. ABC moest het Engelse woord voor ‘uitwerpselen’ uit haar red carpet-interview bliepen.

2.13 uur: 50 Shades of Grey – Twitter gaat uit de bol over Clooney’s grijze baard.

2.10 uur: Wat na de show? George Clooney: “Veel drinken. Winnen of verliezen, ik ga drinken. Dat is het goeie nieuws.”

2.08 uur: 25 minuten voor het doek op gaat en In Los Angeles staan een hoop celebrities nog steeds op de rode loper. Dit is een Oscaruitreiking zonder duidelijke favorieten. In de Amerikaanse media lijkt ‘Argo’ lichtjes voorop te liggen, maar met meer dan een neuslengte is dat niet. Geen mens zou ervan opkijken als het ‘Lincoln’, ‘Life of Pi’ of ‘Beasts of the Southeren Wild’ wordt.

2.00 uur: Welkom op Focus’ Oscars-liveblog. In Los Angeles gaat over een halfuur de 85ste editie van de Academy Awards van start. U kunt de uitreiking van de beeldjes hier volgen. Voor de volledigheid hieronder nog eens alle genomineerden op een rij:

BESTE REGISSEUR Ang Lee – Life of Pi
Amour – Michael Haneke
Lincoln – Steven Spielberg
Silver Linings Playbook – David O Russell
Beasts of the Southern Wild – Behn Zeitlin

BESTE FILM: Beast of the Southern Wild
Zero Dark Thirty
Amour
Argo
Life of Pi
Les Miserables
Lincoln
Silver Linings Playbook
Django Unchained

BESTE ACTRICE: Jessica Chastain – Zero Dark Thirty
Jennifer Lawrence – Silver Linings Playbook
Emmanuelle Riva – Amour
Quvenzhané Wallis – Beasts of the Southern Wild
Naomi Watts – The Impossible

BESTE ACTEUR: Bradley Cooper – Silver Linings Playbook
Daniel Day-Lewis – Lincoln
Hugh Jackman – Les Misérables
Joaquin Phoenix – The Master
Denzel Washington – Flight

BESTE MANNELIJKE BIJROL: Philip Seymour Hoffman – The Master
Robert DeNiro – Silver Linings Playbook
Alan Arkin – Argo
Tommy Lee Jones – Lincoln
Christoph Waltz – Django Unchained

BESTE VROUWELIJKE BIJROL: Sally Field – Lincoln
Anne Hathaway – Les Miserables
Jacki Weaver – Silver Linings Playbook
Helen Hunt – The Sessions
Amy Adams – The Master

BESTE ANIMATIEFILM Frankenweenie
The Pirates! Ben of Misfits
Wreck it Ralph
ParaNorman
Brave

BESTE BUITENLANDSE FILM Amour
NO
War Witch
A Royal Affair
Kon Tiki
Makeup
Hitchcock – Howard Berger, Peter Montagna en Martin Samuel

BESTE KORTFILM Asad – Bryan Buckley en Mino Jarjoura
Buzkashi Boys – Sam French en Ariel Nasr
Curfew – Shawn Christensen
Death of a Shadow (Dood van een Schaduw) – Tom Van Avermaet en Ellen De Waele Henry – Yan Englen

BESTE CINEMATOGRAFIE Django Unchained – Robert Richardson
Anna Karenina – Seamus McGarvey
Lincoln – Janusz Kaminski
Life of Pi – Claudio Mirena
Skyfall – Roger Deakins

BESTE KOSTUUMDESIGN Anna Karenina – Jacqueline Durran
Les Misérables – Paco Delgado
Lincoln – Joanna Johnston
Mirror Mirror – Eiko Ishioka
Snow White en the Huntsman – Colleen Atwood

BESTE DOCUMENTAIRE 5 Broken Cameras
The Gatekeepers
How to Survive a Plague
The Invisible War
Searching for Sugar Man

BESTE DOCUMENTAIRE KORTFILM Inocente – Sean Fine en Enrea Nix Fine
Kings Point – Sari Gilman en Jedd Wider
Mondays at Racine – Cynthia Wade en Robin Honan
Open Heart – Kief Davidson en Cori Shepherd Stern
Redemption – Jon Alpert en Matthew O’Neill

BESTE MONTAGEArgo – William Goldenberg
Life of Pi – Tim Squyres
Lincoln – Michael Kahn
Silver Linings Playbook – Jay Cassidy en Crispin Struthers
Zero Dark Thirty – Dylan Tichenor en William Goldenberg
The Hobbit: An Unexpected Journey – Peter Swords King, Rick Findlater en Tami Lane
Les Misérables – Lisa Westcott en Julie Dartnell

BESTE SOUNDTRACK Anna Karenina – Dario Marianelli
Argo – Alexenre Desplat
Life of Pi – Mychael Danna
Lincoln – John Williams
Skyfall – Thomas Newman

BESTE ORIGINEEL NUMMER Before My Time – Chasing Ice
Pi’s Lullaby – Life of Pi
Suddenly – Les Miserables
Everybody Needs a Best Friend – Ted
Skyfall – uit Skyfall

BESTE KORTFILM ANIMATIE Adam en Dog – Minkyu Lee
Fresh Guacamole – PES
Head over Heels – Timothy Reckart en Fodhla Cronin O’Reilly
Maggie Simpson in “The Longest Daycare” David Silverman
Paperman – John Kahrs

BESTE AANKLEDINGAnna Karenina
The Hobbit: An Unexpected Journey
Les Misérables
Life of Pi
Lincoln

BESTE GELUID Argo – Erik Aadahl en Ethan Van der Ryn
Django Unchained – Wylie Stateman
Life of Pi – Eugene Gearty en Philip Stockton
Skyfall – Per Hallberg en Karen Baker Leners
Zero Dark Thirty -Paul N.J. Ottosson

BESTE GELUIDSMONTAGE Argo – John Reitz, Gregg Rudloff en Jose Antonio Garcia
Les Misérables – Eny Nelson, Mark Paterson en Simon Hayes
Life of Pi -Ron Bartlett, D.M. Hemphill en Drew Kunin
Lincoln – Eny Nelson, Gary Rydstrom en Ronald Judkins
Skyfall – Scott Millan, Greg P. Russell en Stuart Wilson

BESTE VISUELE EFFECTEN The Hobbit: An Unexpected Journey – Joe Letteri, Eric Saindon, David Clayton en R. Christopher White
Life of Pi -Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer en Donald R. Elliott
Marvel’s The Avengers – Janek Sirrs, Jeff White, Guy Williams en Dan Sudick
Prometheus – Richard Stammers, Trevor Wood, Charley Henley en Martin Hill
Snow White en the Huntsman – Cedric Nicolas-Troyan, Philip Brennan, Neil Corbould en Michael Dawson

BESTE BEWERKTE SCENARIO Lucy Alibar & Benh Zeitlin – Beasts of the Southern Wild
Chris Terrio – Argo
Tony Kushner – Lincoln
David O’Russell – Silver Linings PLaybook
David Magee – Life of Pi

BESTE ORIGINEEL SCENARIO John Gatins – Flight
Mark Boal – Zero Dark Thirty
Django Unchained – Quentin Tarantino
Moonrise Kingdom – Wes Enerson & Roman Coppola
Amour – Michael Haneke

Partner Content