‘Argo’ grote winnaar Golden Globes

© Reuters

‘Argo’, de spionagefilm over een CIA-operatie in Iran, stak topfavoriet ‘Lincoln’ naar de kroon en haalde twee Golden Globes binnen. De Schoenaerts-prent ‘De Rouille et d’Os’ moest de eer voor beste buitenlandse film laten aan ‘Amour’.

De film ‘Argo’, de prent van regisseur Ben Affleck heeft in Los Angeles de Golden Globes gewonnen van beste drama en beste regisseur. De spionagefilm, over een operatie om Amerikaanse diplomaten uit Iran weg te krijgen, kreeg van de jury de beeldjes voor beste drama en beste regisseur. ‘Argo’ haalde

het in beide categorieën van Oscar-rivalen ‘Lincoln’, ‘Django Unchained’, ‘Life of Pi’ en ‘Zero Dark Thirty’.

Spielberg kan favorietenrol niet verzilveren

‘Lincoln’, de film van Steven Spielberg, die als topfavoriet zeven nominaties in de wacht kon slepen, kon er daar maar eentje van verzilveren, voor beste drama-acteur. De film vertelt het verhaal van de vroegere Amerikaanse president Abraham Lincoln.

De Golden Globes zijn na de Academy Awards, beter bekend als de Oscars, de meest prestigieuze en belangrijke filmprijzen.

Quentin Tarantino kreeg voor zijn hommage aan de spaghettiwestern “Django Unchained” de prijs van beste scenario.

De prijs voor beste vrouwelijke actrice is voor Jessica Chastain voor haar rol in ‘Zero Dark Thirty’, een film over de jacht op Osama bin Laden.

Schoenaerts valt van het podium

Een andere genomineerde in dezelfde categorie was Marion Cotillard, die aan de zijde van de Belgische acteur Matthias Schoenaerts schitterde in ‘De Rouille et d’Os’. Die film stond ook in de shortlist om de prijs voor de beste buitenlandse film te veroveren. Maar Schoenaerts en co grepen naast de felbegeerde prijs.

De Oostenrijkse film ‘Amour’ van Michael Haneke werd gekroond als beste buitenlandse prent. De overige genomineerden in dezelfde categorie waren de Franse film ‘Intouchables’, de Deense prent ‘A Royal Affair’ en het Noorse werk ‘Kon-Tiki’. Amour was een te duchten concurrent, met de gewonnen Gouden Palm in Cannes en vijf Oscarnominaties op zak.

Een pluim voor Adele

De filmmusical ‘Les Misérables’ van Tom Hooper won in de categorieën beste komedie/musical, beste acteur in een komedie of musical (Hugh Jackman) en beste vrouwelijke bijrol (Anne Hathaway).

Er waren onder meer nog prijzen voor Jennifer Lawrence (beste actrice komedie/musical in ‘Silver Linings Playbook’), het James Bond-lied ‘Skyfall’ van Adele (beste song) en ‘Life of Pi’ (beste soundtrack). De 50-jarige Jodie Foster kreeg de Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award voor haar hele carrière.

Er werden zondagavond in L.A. ook Golden Globes uitgereikt in en

televisiecategorieën. Voor tv waren de hoofdprijzen voor ‘Homeland'(beste dramaserie) en ‘Girls’ (beste komedie/musical).Het was de 70ste editie van de uitreiking die wordt georganiseerd door de Hollywood Foreign Press Association. (EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content