Animal Kingdom: Familiewetten

Het langspeelfilmdebuut van de Australische cineast David Michôd is een strak verteld gangsterdrama.

Animal Kingdom (2010)

Film: ** ~ Extra’s: 0

Paradiso

Losjes gebaseerd op feiten die zich voordeden in het criminele milieu te Melbounre anno 1980, slaat de titel op een familie van underdogs en gangsters. De nogal straffe openingsscène introduceert de zeventienjarige Josh. Hij kijkt gefixeerd naar een onnozel tv-programma terwijl zijn moeder in de zetel naast hem aan een overdosis bezwijkt. Na haar dood trekt Josh in bij zijn oma en nonkels, allemaal met stip op de Most Wanted list. Wat volgt, is de bittere oorlog tussen Josh’ familie en de politie.

Het harde realisme en de sombere milieuschets doen denken aan de misdaadfilms van Martin Scorsese. Nochtans is dit verhaal over achterdocht en familietrouw, wraak en vergelding meer een grimmig vertelde familiekroniek dan een gangsterfilm. Michôd houdt de teugels van zowel de verhaalopbouw als de beeldregie strak gespannen. Het verlies van Josh’ onschuld, diens gebrek aan ademruimte binnen de beschermende, maar claustrofobisch aanvoelende familieclan, stelt de regisseur – die het onderscheid tussen goed en kwaad in de schemerzone houdt – nu eenmaal niet als een sprookje voor.

Piet Goethals

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content