Amerikaanse regisseur Gene Saks overleden

Regisseur en acteur Gene Saks – bekend van onder meer ‘Barefoot in the Park’ en ‘The Odd Couple’ – is op 93-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking.

In East Hampton, in de Amerikaanse staat New York, is regisseur en acteur Gene Saks aan een longontsteking overleden. Hij werd 93 jaar oud.

Saks werd onder meer bekend als filmregisseur van de komische prenten “Barefoot in the Park” (1967, met Robert Redford en Jane Fonda als een kersvers gehuwd stel) en, vooral, “The Odd Couple” (1968, met het onnavolgbare, eeuwig kibbelende duo Walter Matthau en Jack Lemmon). Hij specialiseerde zich in het verwerken van stukken van de legendarische toneel- en scriptschrijver Neil Simon.

Saks begon als toneelacteur en maakt naam en faam op Broadway. Als theaterregisseur won hij drie Tony Awards, onder andere voor het later door Mike Nichols verfilmde “Biloxi Blues”. Na “The Odd Couple” volgde “Cactus Flower” (1969), waarin voor Ingrid Bergman als echtgenote van Walter Matthau een voor haar uiterst zelden komische rol was weggelegd. Daarna duurde het ruim 15 jaar voor Saks als cineast nog eens van zich liet spreken, met het komisch-nostalgische “Brighton Beach Memoirs” (1986), naar een stuk van Neil Simon dat hij eerder al op de Broadway-bühne had gebracht.

Wegens gebrek aan “steracteurs” viel die prent wat tussen de plooien. Later speelde hij ook tal van rollen in films, waaronder de Woody Allens “Deconstructing Harry” (1997) en “Melinda and Melinda” (2004), en “On Seventh Avenue” (1996). Een sterke prestatie leverde hij ook naast Jack Lemmon en Anne Bancroft in “The Prisoner of Second Avenue”, naar een stuk van, uiteraard, Neil Simon. Voorts speelde hij mee in een tiental tv-series, waaronder “Law and Order”.

Saks was dertig jaar lang gehuwd met Golden Girl-actrice Bea Arthur. Dat leverde het stel twee zonen op. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content