Amerikaanse acteur Kirk Douglas (103) overleden

Kirk Douglas (rechts) met zoon Michael, beiden acteurs, in het Amerikaanse Hollywood, 6 november 2018 © Belga

De Amerikaanse acteur Kirk Douglas is op 103-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon Michael heeft dat meegedeeld aan tijdschrift People. Douglas was nog een van de weinig levende acteurs uit het klassieke Hollywood-tijdperk, met films met herkenbare plots en de overheersende rol van held of heldin.

‘Met enorm veel verdriet moeten mijn broers en ik mededelen dat Kirk Douglas vandaag op 103-jarige leeftijd van ons is heengegaan’, aldus de verklaring van zijn zoon. ‘Voor de wereld was hij een legende, een acteur uit de gouden eeuw van de films’, zegt Michael over zijn vader die verder zijn gevoel voor rechtvaardigheid een inspiratie noemt.

Douglas speelde in tientallen films. Zijn bekendste rol was die van Spartacus in de gelijknamige film van Stanley Kubrick uit 1960. Douglas was van 1943 tot 1951 getrouwd met actrice Diana Douglas. Samen kregen zij onder andere zoon Michael, eveneens een bekende acteur.

Douglas werd in 1916 geboren als Issur Danielovitch Densky in de Amerikaanse plaats Amsterdam. Hij is de zoon van joods-Russische immigranten. Douglas beleefde zijn doorbraak in 1949 met zijn rol als de gewetenloze bokser Midge Kelly in Champion, de eerste film waar hij een Oscarnominatie voor kreeg.

Begin 1996 werd de toen bijna 80-jarige Douglas getroffen door een zware hersenbloeding. Daar was hij helemaal van hersteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content