American Sniper schiet bioscooprecords van de tabellen

© gf

Aan de andere kant van de Oceaan was Clint Eastwoods oorlogsdrama met ruime voorspong de best bezochte film van het afgelopen weekend.

Terwijl velen hem na het teleurstellende jukeboxdrama Jersey Boys (2014) afschreven, scoort Eastwood met American Sniper in de Verenigde Staten een ware hit aan de bioscoopkassa’s. Zijn biografisch drama over de dodelijkste schutter uit de Amerikaanse geschiedenis prijkte afgelopen weekend bovenaan de box office en bracht meer dan 90 miljoen dollar in het laatje.

Daarmee doet de film beduidend beter dan Kevin Harts trouwkomedie The Wedding Ringer en de familieprent Paddington, die op plaats twee en drie respectievelijk 21 en 19,2 miljoen dollar opbrachten. Om de indrukwekkende cijfers van American Sniper aan te tonen: de film leverde op drie dagen meer dan 90 miljoen op, terwijl het derde deel van de populaire Hobbit-trilogie vijf dagen na release die limiet nog niet overschreed. Bovendien was de trip naar Midden-Aarde vanwege een 3D-toelage enigszins duurder.

Daarnaast brak American Sniper, met Bradley Cooper in de rol van de schietgrage marinier, in zijn openingsweekend drie records. In het verleden maakte geen enkele film een betere start in de maand januari. Bovendien is het sluipschuttersepos in zijn debuutweekend het best scorende filmproject van Eastwood tot nog toe. Met een winst van 90 miljoen dollar steekt de film Gran Torino, die in 2008 ‘maar’ 30 miljoen opleverde, ruimschoots voorbij. In de lijst van beste openingsweekends ooit staat American Sniper pas op de 40ste plaats, maar het is wel het best scorende drama in die rangschikking.

American Sniper sleepte vorige week nog zes Oscarnominaties in de wacht, waaronder die voor Beste Film, Beste Geluid en Beste Montage. Bradley Cooper maakt voor het derde jaar op rij kans op een Oscar voor Beste Acteur.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content