Alweer zeven Waalse films in Cannes

Op de 64ste editie van het internationaal filmfestival in Cannes worden maar liefst zeven films van Franstalig Belgische makelij vertoond. Ook de voorbije jaren was de Waalse film niet onbesproken. Toeval of niet?

Films geraken niet zonder slag of stoot in de selectie van Cannes. Ze worden verkozen uit 1700 à 2000 inzendingen. Dat de Walen zo vaak op de Croisette worden verwelkomd heeft grotendeels met het uitzonderlijke talent van een aantal regisseurs te maken. Maar daarmee is niet alles gezegd. Zonder culturele en economische steun zou dat talent zich niet ten volle kunnen ontplooien.

De populariteit van de Franstalige Belgische films in Cannes is niet bepaald van korte duur. Al jaren staat Wallonië met een of meerdere (kort)film of documentaires op de affiche te pronken. Gevestigde waarden als de gebroeders Dardenne zijn al toe aan hun zesde Canneseditie, maar ook andere Waalse talenten als Bouli Lanners en het trio Dominique Abel, Fiona Gordon en Bruno Romy hebben hun vuurdoop in Cannes al doorstaan.

Een vreemd fenomeen is misschien wel dat de Waalse films in België veel minder bekendheid genieten dan in het buitenland. Maar daar wordt hard aan gewerkt: in 2010 werd de André Delvaux Academie in het leven geroepen om de Franstalige Belgische prenten ook in eigen land in de spotlights te plaatsen. Het project begint stilletjes aan zijn vruchten af te werpen.

Deelnemende Franstalige Belgische films in Cannes

Le gamin au vélo – Luc en Jean-Pierre Dardenne (Officiële Selectie – in competitie)

La fée – Dominique Abel, Fiona Gordon en Bruno Romy ( Quinzaine des Réalisateurs)

Les géants – Bouli Lanners (Quinzaine des Réalisateurs)

Dimanches – Valéry Rosier (Semaine de la critique)

Le grand’tour – Jérôme le Maire, Vincent Solheid en Benjamine De Cloedt (ACID)

La source des femmes – Radu Mihaileanu, een coproductie Compagnie Cinématographique européenne en Panache Production (Officiële Selectie – in competitie)

L’exercice de l’état – Pierre Schoeller, een coproductie van Les Films du Fleuve (Un Certain Regard).

Hieronder de trailer van ‘La Source des Femmes’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content