Alla prossima volta! Vijf vaststellingen na Film Fest Gent

© /
Bo Alfaro Decreton Medewerker KnackFocus.be

Gent was tien dagen lang het bedevaartsoord gvoor elke cinefiel, maar nu zijn de prijzen uitgedeeld, de schermen gedimd en de rode loper opgerold. Hoog tijd om de balans van deze 44ste editie van Film Fest Gent op te maken.

1. Film Fest Gent was Belgisch

Naast de focus op Italiaanse cinema kleurde Film Fest Gent bijzonder Belgisch dit jaar. Zowel de openingsfilm Insyriated van Philippe Van Leeuw, als de slotfilm, Bert ScholiersCharlie en Hannah gaan uit, komen van eigen bodem.

Ook de Grand Prix voor de beste film ging naar een Belgische productie, Zagros van Sahim Omar Kalifa. ‘Een nieuwe versie van Othello,’ volgens artistiek directeur Patrick Duynslaegher, ‘een ijzersterke film die zeer aangrijpend en universeel is’.

In het programma kon de cinefiel elf Belgische producties vinden, naast de selectie kortfilms. Het mag duidelijk zijn: Film Fest Gent zet met volle kracht in op de Belgische film en is niet bang om dat te uiten.

2. Film Fest Gent was politiek

De politieke rode draad doorheen het programma werd reeds aangekondigd met de keuze voor Insyriated als openingsfilm, een persoonlijk hoogtepunt voor De Witte: ‘We proberen al enkele jaren voor een openingsfilm te kiezen die staat voor wat we de rest van het festival tonen’. ‘Het gaat om films waarin filmmakers worstelen met de actualiteit, de politieke ontwikkelingen en de blijvende vraagtekens’, verklaarde artistiek directeur Patrick Duynslaegher eerder in het mission statement van de Knack Focus-special met het officiële programma. De openingsfilm was volgens Duynslaegher dan ook ‘gewaagd maar nodig’.

3. Op Film Fest Gent blijven de mannen de baas

Dit jaar waren er welgeteld nul films van vrouwelijke regisseurs te bespeuren binnen de officiële competitie. Ook in verhouding met het totale programma blijft er een onbalans. Ironisch genoeg blijft Film Fest Gent jaar na jaar inzetten op een festival posterlady. Dit jaar viel de eer te beurt aan Claudia Cardinale waarmee ze zo Greta Garbo, Twiggy en Catherine Deneuve opvolgt.

Hoopvol is wel dat er meer evenwicht is wat de kortfilms en debuten betreft met voorbeelden zoals El futuro perfecto van Nele Wohlsatz en Ava van Léa Mysius. Wat de internationale jury betreft, zorgde Film Fest Gent voor een tweede jaar op rij voor een fifty-fiftybezetting.

4. Film Fest Gent was ook Series Fest Gent

Dat Film Fest Gent inzet op series is niets nieuws. In het officiële programma werd er zo’n vijf jaar geleden voor het eerst ruimte gemaakt voor series. Het Gentse filmfestival liep dan ook enige tijd voor op bijvoorbeeld Cannes, dat dit jaar het kleine scherm een plek gaf met onder meer Twin Peaks van David Lynch.

‘Het is leuk om te merken dat andere festivals zoals Berlijn dat nu ook doen,’ bevestigt De Witte, ‘ook al zullen ze dat wel niet van ons afgekeken hebben.’ (lacht)

Nu heeft de organisatie binnen haar jaarwerking een on-demandplatform geïntegreerd waarbij er films die ooit de officiële selectie haalden tegen betaling beschikbaar worden gemaakt. Zo wordt er eens te meer vanuit de cinema naar de televisie en zelfs naar kleinere schermen als drager toegewerkt.

5. Film Fest Gent deed (en doet) engageren

Engagement blijft een belangrijk gegeven binnen Film Fest Gent, ook tegenover het filmberoep an sich. De Witte: ‘We moeten daarin als festival een rol spelen. Dat doen we heel ruim door bijvoorbeeld director’s talks en de World Soundtrack Award Filmindustriedag te organiseren en filmstudenten accreditaties te geven.’

Film Fest Gent, de jaarlijkse opluchting voor elke cinefiel, is en blijft de Belgische hoogmis om je te verdiepen in films die in vele van de gevallen het reguliere Vlaamse bioscopennetwerk niet halen. ‘De cijfers wat de opkomst betreft, zullen gelijkaardig zijn aan die van vorig jaar,’ volgens De Witte, ‘ook al hebben we wat afgezien van het mooie weer’.

Na het filmfestival stopt het werk niet voor de organisatie. Naast het on-demandplatform is er Film Fest Gent On Tour in de Vlaamse bioscopen en culturele centra. Daarnaast is er ook nog de maandelijkse talkshow. ‘Het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds, nvdr) verwacht van ons dat we een stevige jaarwerking uitzetten. Daar zijn we nu heel sterk mee bezig, ook al begin ik wat schrik te krijgen of we dat allemaal zullen kunnen bolwerken,’ bekent de programmator.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content