‘Alien’-designer HR Giger overleden

Hans-Rüdi Giger, de Zwitserse scifi-artiest die vooral bekend staat als ontwerper van de buitenaardse ‘xenomorph’-wezens van de film Alien uit 1979, is op 74-jarige leeftijd gestorven. Zijn dood is een gevolg van verwondingen die hij bij een val van de trap opliep.

Voor menig muziek- en scififanaat was HR Giger een grote naam. Hij begon een carrière als kunstenaar en interieurontwerper, na zijn studies architectuur en industrieel design. De strakke, futuristisch industriële stijl in zijn beelden herken je uit duizenden. Zijn biomechanische ontwerpen fusioneren het natuurlijk organische met de machine, vaak op angstaanjagende of zelfs apocalyptische manier.

Alien

Ook de gevierde regisseur Ridley Scott wist die stijl te appreciëren. Bij de preproductiefase van zijn meesterwerk ‘Alien’ uit 1979 kreeg Scott een collectie van Gigers werk in handen. De biomechanische designs uit Necronomicon, dat vernoemd is naar een fictionele voorgeschiedenis van de wereld door fantasyschrijver
H.P. ‘Chtulhu’ Lovecraft, en in het bijzonder het schilderij ‘Necronom IV’, waren zo baanbrekend interessant dat de regisseur er zijn buitenaardse ‘xenomorphs’ en verlaten ‘Origin’-ruimteschip uit ‘Alien’ van wou maken. Hij tekende Giger als creatief designer, die daarvoor in 1980 een Oscar in ontvangst mocht nemen. Maar de Alien-films zijn niet de enigen die zich op Gigers werk beriepen. Zo is bijvoorbeeld ook de ‘Harkonnen Capo’-stoel uit ‘Dune’ van cultregisseur David Lynch is van zijn hand.

Duizendpoot

Metalfans kennen hem dan weer als ontwerper van albumcovers voor bands als Carcass, Celtic Frost en Danzig. Maar ook andere muziekfanaten hebben zijn werk gezien. Hij ontwierp namelijk hoezen voor de punkband Dead Kennedys en de symfonische rockers van Emerson, Lake & Palmer. Daarnaast verzorgde hij ook het artwork van de psychologische Dark Seed-horrorgames.

Maar ook mensen die graag op café gaan of in een hotel slapen, zijn de interieurs van Giger misschien al eens tegengekomen. De man heeft namelijk Giger Bars over heel de wereld, waarvan er nu nog twee overblijven in het Zwitserse Chur en Gruyères – waar ook het HR Gigermuseum gevestigd is. Het Amerikaanse bedrijf Sci-Fi Hotel LLC kondigde ook onlangs een samenwerking met de biomechanische kunstenaar aan en hoopt dit jaar nog verschillende bars en hotels met Gigers interieurs te vestigen.

Hans-Rüdi Giger overleed in een Zwitsers ziekenhuis ten gevolge van verwondingen die hij opliep bij een val van een trap. Maar wat hij binnen zijn 74 levensjaren opgebouwd heeft, zal altijd blijven bestaan en invloed uitoefenen binnen een zekere film-, kunst-, muziek-, tatoeage-, of uitgaanswereld. (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content