Afrikaanse cinema vertegenwoordigd in Cannes

De eerste Afrikaanse film in meer dan tien jaar in de Quinzaine des Réalisateurs: een documentaire over een groep gehandicapte muzikanten in Kinshasa. Daarnaast zijn er nog andere films uit het zwarte continent. Afrika is aanwezig in Cannes!

Het was dertien jaar geleden dat er een Afrikaanse film geselecteerd werd in Cannes. Nu is er gelukkig Un Homme Qui Crie…, geregisseerd door de Tsjaadse Mahmet-Saleh Haroun en bovendien een coproductie tussen België en Frankrijk. De eerste Tsjaadse film ooit in de competitie, met de gevolgen van de burgeroorlog en onafhankelijkheidsverklaring van het land als achtergrond, dus we mogen best benieuwd zijn.

Onze aandacht gaat echter ook naar een andere Afrikaanse prent: Benda Bilili, een documentaire die getoond wordt in de Quinzaine des Réalisateurs, een onafhankelijke sectie parallel met het Cannes Festival, die zich focust op auteursfilms (ook Little Baby Jesus of Flandr van onze landgenoot Gust Van den Berghe is hierin opgenomen).

De Franse regisseurs Renaud Barret en Florent de la Tullaye filmden de band Staff Benda Bilili, met gehandicapte muzikanten als leden, in de sloppenwijken van Kinshasa. De groep werd trouwens ontdekt door onze landgenoot en producer Vincent Kenis, die hen de kans gaf hun debuutalbum Très Très Fort op te nemen. Ondertussen is Staff Benda Bilili bezig aan een internationale tour, maar ze zullen ook halt houden in Cannes.

En de Afrikaanse cinema heeft nog meer vertegenwoordigers dit jaar, waaronder Hors-la-loi van de Franse regisseur Rachid Bouchara, die vertelt over drie broers in de Algerijnse oorlog tussen 1945 en 1962, en Life, above all van Oliver Schmitz, die zich afspeelt in de Zuid-Afrikaanse townships. Films van alle uithoeken van het Afrikaanse continent dus.

Staff Benda Bilili vertrekt half juni op tournee door Europa. Op zaterdag 26 juni spelen ze op Couleur Café in Tour & Taxis, en op zondag 8 augustus doen ze het Dranouter festival aan. Een preview:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Sanne Jehoul

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content