Adil El Arbi betreurt rellen bij vertoning “Black” in Kinepolis

Adil El Arbi en Bilall Fallah © Belga

Adil El Arbi, die samen met Bilall Fallah de film ‘Black’ heeft geregisseerd, betreurt de rellen bij de vertoning in de Brusselse Kinepolis: ‘We hebben geen film gemaakt om geweld uit te lokken.’

Adil El Arbi, die samen met Bilall Fallah, de film “Black” heeft geregisseerd, betreurt de rellen die woensdagavond veroorzaakt zijn bij de vertoning van de film bij Kinepolis in Brussel. “We hebben geen film gemaakt om geweld uit te lokken”, zegt de regisseur. “En ik zou het heel erg vinden, als de vertoningen worden stopgezet door relletjes, want we hebben keihard gewerkt om die film te realiseren. En dan wil je als maker dat hij vertoond wordt.”

Misschien ligt het probleem bij Kinepolis zelf?” vraagt de regisseur zich af. “Bij de Fortis Film Days eind september, ontstonden er ook rellen bij Kinepolis. Er was toen een een grote toestroom van kijklustigen. Als organisator zou je moeten weten dat de vrije dag van 11 november ook voor heel wat toeloop zorgt. Kunnen ze daar bij Kinepolis niet goed mee om? Ik weet het niet, maar ik stel vast dat er geen rellen waren bij de vertoning in andere Brusselse filmzalen.”

“Misschien is het een samenloop van omstandigheden die tot relletjes heeft geleid: misschien waren er wel enkele échte relschoppers onder het publiek, die ook met een andere film voor problemen zouden gezorgd hebben. Misschien waren er ook wel jongeren die gefrustreerd waren over de leeftijdsgrens op 16 jaar, en tenslotte gebeurde het optreden van de politie misschien wel met veel machtsvertoon, wat provocerend kan overkomen. Ik zeg telkens ‘misschien’, omdat ik er niet bij was, maar het zijn wel bedenkingen die zich nu opdringen.”

De problemen bij de vertoning van “Black” woensdagavond deden zich volgens ooggetuigen voor, omdat heel wat te jonge toeschouwers de film, die 16+ gelabeld is, toch wilden bijwonen. “Wat de filmkeuring betreft, zitten we met een systeem dat archaïsch en hopeloos verouderd is”, aldus Adil El Arbi.

“Eigenlijk is het alles of niets, door te zeggen dat de film ofwel voor min-16-jarigen kan, ofwel niet. Ik stel vast dat ze in de VS een meer genuanceerd palet van categorieën hanteren, en dat er daar minder herrie over die quoteringen is.” (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content