A Dangerous Method (David Cronenberg)

‘A Dangerous Method’ is niet het beste werk van David Cronenberg; wel een trefzeker gemaakt psychodrama dat eerder de hersenen dan de zenuwbanen prikkelt.

Does the mind rule the body? Or does the body rule the mind? Het is een vraag die David Cronenberg ondertussen al dertig jaar bezig houdt en dat is in zijn nieuwe, verrassend klassieke langspeler niet anders.

Dit keer kruipt de voormalige bodyhorrormaestro het brein binnen van Carl Jung, de peetvader van de psychoanalyse die anno 1903 in de clinch komt met zijn Weense mentor Sigmund Freud wanneer zijn relatie met de krankzinnig verklaarde Freulein Spielrein behoorlijk complex dreigt te worden.

Niet alleen legt Cronenberg de soms bevlekte meester en leerlingverhouding tussen Jung en Freud onder het scalpel, hij zoomt vooral in op de persoonlijke en morele consequenties die de gevaarlijke methode van de Traumdeutung voor Jung blijkt te hebben. Dat resulteert in een zowaar discreet ontroerend, psychologisch kostuumdrama met prima rollen voor Michael Fassbender als Dokter Jung en Cronenberg-habituè Viggo Mortensen als Freud.

Ook Keira Knightley trekt zich aardig uit de streng als de spastische freule die er behoorlijk perverse fantasmen op na blijkt te houden, een preoccupatie waardoor de secuur en streng in beeld gezette film – ondanks zijn gebrek aan gewelddadige, fysieke uithalen en zijn historische aankleding – toch weer vintage-Cronenberg kan worden genoemd.

Niet zijn beste werk; wel een trefzeker gemaakt psychodrama dat eerder de hersenen dan de zenuwbanen prikkelt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content