5e film Focus Festivaldag: Silent Souls

In zijn prachtige tweede film brengt Aleksei Fedorchenko een ode aan de liefde. Een topper en dus ook een must voor de Focus Festivaldag.

Silent Souls van Aleksei Fedorchenko is de vijfde en laatste vertoning op de Focus Festivaldag, nu zaterdag 16 oktober tijdens Filmfestival Gent. Eerder kreeg u al de titels ‘Kaboom’, ‘En waar de sterre bleef stille staan’, ‘Shahada’ en ‘Potiche’ meegedeeld.

In zijn prachtige, ietwat bevreemdende tweede film brengt Aleksei Fedorchenko een ode aan de liefde. Hij baseert zich daarbij op rituelen van het inmiddels uitgestorven Merja volk. Terwijl Aist in een fabriek aan het werken is, krijgt hij een telefoontje van zijn baas, Miron, die zijn pas overleden vrouw Tanja niet alleen wil begraven. Samen wassen ze de overledene en voeren haar naar de plek waar Miron en Tanja hun wittebroodsweken doorbrachten. Het is een plek aan de stroom, omdat water een grote rol speelt in de riten van de Merja. Onderweg wordt vrijmoedig over seks en intimiteit gesproken want dat hoort nu eenmaal bij de zogenaamde “smoke” als iemand er niet meer is. Bij Aist brengt een en ander eigen verlies in herinnering.

De oorspronkelijke titel van de film (“Ovsyanki”) verwijst naar een soort spreeuwen die in de film een essentiële rol spelen. Fedorchenko vermengt een sprookjesachtige sfeer met surrealistische elementen en gaat een vrijmoedige sensualiteit niet uit de weg. Knappe fotografie en mooie bescheiden muziek. Een topper uit Venetië en dus ook hier een must.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content