5 tips voor het Brussels International Fantastic Film Festival

Fans van humoristische bloedfestijnen, ijzingwekkende gruwel en filosofische sf hebben het Brussels International Fantastic Film Festival (vanaf 8 april) met stip in hun agenda staan. Vijf smaakmakers.

Voor haar 32ste editie keert het BIFFF (Brussels International Fantastic Film Festival) terug naar het Paleis voor Schone Kunsten. Van 8 tot 20 april.

Return to Nuke ‘Em High

In het luidkeels waarderen van camp, wansmaak, zwakzinnige humor en onversneden gore behoort het publiek van het Bifff tot de wereldtop. Met Return to Nuke ‘Em High word het op zijn wenken bediend. Lloyd Kaufman, bezieler van het Amerikaanse trash-productiehuis Troma, regisseerde zelf deze herstart van de Class of Nuke ‘Em High-serie over studenten die door nucleaire afval muteren in sadistische creaturen.

Real

Een van de aangename verrassingen van de vorige zomer was het succes in België en Frankrijk van de urenlange bioscoopversie van Shokuzai, een huiveringwekkende, intieme tv-serie van Kiyoshi Kurosawa. Het Bifff kent hem al jaren als een van de meest getalenteerde en intellectuele J-horrorexponenten (Cure, Pulse). Met Real waagt hij zich aan delicate sf met wat horrorelementen. Ene Koichi dringt via een experimentele methode binnen in het hoofd van de comateuze mangatekenares die hij met hart en ziel bemint. Hij zoekt er vooral naar het motief voor haar zelfmoordpoging. Vrij snel verliest hij het zicht op wat echt is en wat inbeelding.

Moebius

Ere wie ere toekomt. Het Bifff kende Kim Ki-duk al zijn Gouden Raaf toe toen de A-festivals nog moesten ontdekken dat de Koreaan bijzondere films als The Isle en Bin-jip in zich had. In het in Venetië gepresenteerde Moebius wordt amper gesproken. Te zien is hoe een vrouw haar ontrouwe man tracht te castreren. Ze slaagt daar niet in en ontmant dan maar haar zoon. Waarna de vader hem aan een nieuwe penis wil helpen. De van een zware inzinking herstelde cineast verklaarde dat zijn film drie vragen stelt: wat is familie, wat zijn verlangens en wat zijn genitaliën? Niet voor doetjes.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dark Blood

De Joaquin Phoenix van de jaren tachtig en negentig was River Phoenix, Joaquins broer dus. Een overdosis heroïne en cocaïne kostte de acteur uit Stand by Me en My Own Private Idaho in 1993 het leven. De opnames van Dark Blood werden toen noodgedwongen stilgelegd. Inmiddels de tachtig voorbij vatte de Nederlandse regisseur George Sluizer het plan op om zijn film alsnog af te werken. De ontbrekende stukken worden nu door een voice-over verteld. Phoenix speelt een getormenteerde jongeman die zich in de woestijn van Utah ontfermt over een bekvechtend Hollywood-koppel, rollen van Jonathan Pryce (Brazil) en Judy Davis (Barton Fink).

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Shield of Straw

Nu Takashi Miike zich niet meer exclusief toelegt op radicale, controversiële geweldfilms als Ichi the Killer en een habitué in Cannes geworden is, zullen zijn films eindelijk ook hier de bioscoop halen. Dachten we. We dachten verkeerd. U moet naar het Bifff als u deze mainstreamthriller van hem wil zien, over een agent die zijn leven waagt om een door heel Japan gehate verkrachter en moordenaar naar de rechtbank te vervoeren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content