42ste Film Fest Gent wordt very British

© Pieter De Poortere

Film Fest Gent richt komende editie (van 13 tot 24 oktober) de spotlights op de Britse cinema. Ook de rijke traditie van de Britse filmmuziek wordt gevierd, met een uitzonderlijk concert in de Bijloke.

Nadat Film Fest Gent vorig jaar de Franse film in de schijnwerpers plaatste, ligt de focus van de 42ste editie bij de Britse cinema.

“2014 was zowel commercieel als artistiek een geweldig jaar voor de Brit Pics”, motiveert artistiek directeur Patrick Duynslaegher zijn keuze. “Er werd een record aan investeringen opgetekend en de onafhankelijke Britse filmproductie haalde zestien procent marktaandeel. En dan was er natuurlijk de kwaliteit van de films.”

Duynslaegher wijst erop dat, ondanks de waardering voor individuele talenten, de Britse filmindustrie in haar geheel nog altijd niet naar waarde geschat wordt. “En daar zijn historische redenen voor. Terwijl iederen het er over eens is dat de cinema van onze zuiderburen een van de meest gevarieerde en talentvolle ter wereld is, blijft Britse cinema grotendeels onbekend en daarom ook onbemind.”

Ironisch genoeg zijn net de Fransen verantwoordelijk voor die situatie, zegt Duynslaegher, al hebben ook de Britten de zogenaamde minderwaardigheid van hun nationale cinema beaamd en geïncasseerd. “Feit blijft dat in weerwil van deze economische en culturele achtergrond vol obstakels, Groot-Brittannië ook grote cinema heeft geproduceerd. Denk maar aan de vroege suspense thrillers van Alfred Hitchcock en het gepassioneerde vakmanschap van Anthony Asquith in de jaren dertig en veertig.”

Ook vond in de jaren vijftig en zestig, parallel met de Franse nouvelle vague, ook binnen de Britse cinema een grote omwenteling plaats. Vandaag wordt de Britse cinema in grote mate gedomineerd door twee tradities, zegt Duynslaegher, het realistisch drama dat stevig geworteld zit in de socio-economische realiteit en een cinema van de verbeelding en het visionaire.

Het 42ste Film Fest Gent loopt van 13 tot 24 oktober 2015. British Cinema krijgt een eenmalige aparte sectie met twaalf tot vijftien nieuwe films. Met het concert Great British Film Music, wil Film Fest Gent op 22 oktober een bloemlezing bieden uit het werk van de grote klassieke en hedendaagse filmcomponisten zoals William Walton, John Barry, George Fenton en Michael Nyman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content