40 minuten muziek door 40 componisten voor 40 jaar Filmfestival Gent

Het Filmfestival Gent blaast dit jaar veertig kaarsjes uit en viert dat met veertig minuten muziek gecomponeerd door evenveel grote componisten. Het concert wordt gedirigeerd door bedenker Dirk Brossé.

Het Filmfestival Gent, dat dit jaar veertig kaarsjes uitblaast, wordt gevierd met veertig minuten muziek gecomponeerd door evenveel gerenommeerde componisten. Die veertig keer één minuut muziek wordt op een verjaardagsconcert gedirigeerd door Dirk Brossé, de bedenker van het initiatief.

“Wat anders kan je bedenken bij de veertigste verjaardag van Film Fest Gent dan aan veertig bevriende componisten te vragen om één minuut muziek te componeren”, legt Dirk Brossé op de vernieuwde website van het festival uit.

De befaamde Belgische componist omschrijft zijn vraag wel als “een aanlokkelijke doch zeer moeilijke opdracht om binnen zestig seconden een muzikaal verhaal te vertellen”. “Alsof je aan Michelangelo zou vragen een miniatuur te schilderen op de achterkant van een postzegel, nadat hij de plafonds van de Sixtijnse kapel had beschilderd. Maar filmcomponisten kunnen dit en geloof me, op één minuut kan je heel wat vertellen.”

Onder de componisten zitten toppers wereldwijd, zoals Pino Donaggio, Angelo Badalamenti en Gabriel Yared, maar ook Vlaamse componisten krijgen een plaats, zoals Jef Neve, Wim Mertens en Brossé zelf.

Het concert vindt plaats op 16 oktober om 20 uur in de Gentse Handelsbeurs. Er zijn nog geen tickets te koop.

Overigens is ook de affiche van het filmfestival bekendgemaakt. “Een affiche die ons nieuwe logo combineert met een speelse grafische samenballing van waar het programma voor staat”, zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. Het festival focust dit jaar op de “American independent cinema”. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content