30 jaar ‘Top Gun’ in 30 weetjes

gun © /

Om de dertigste verjaardag van ‘Top Gun’ in de verf te zetten, vertoont Kinepolis de filmklassieker op 30 mei opnieuw op het witte doek. Je krijgt er deze 30 weetjes bovenop.

‘Top Gun’, de eightieskaskraker van Tony Scott met hoofdrolspeler Tom Cruise in de rol van de straaljagerpiloot Maverick, wordt dit jaar 30. Voor Kinepolis reden genoeg om de filmklassieker vanavond eenmalig te vertonen in al haar vestigingen.

Vorig jaar werd de topklassieker opgenomen in de National Film Registry. Het archief bevat alle pareltjes die een afspiegeling vormen van de diversiteit van het Amerikaanse filmerfgoed. Dertig andere weetjes over dé filmhit van 1986:

1. De rol van Maverick was speciaal geschreven voor Tom Cruise. Zijn eerdere rol in ‘All the Right Moves’ gaf de schrijvers inspiratie voor de film.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Tom Cruise was moeilijk te overtuigen om de rol te spelen. Pas toen hij voor het eerst de lucht inging, nam hij de rol aan.

3. Regisseur Tony Scott moest ook Val Kilmer persoonlijk overtuigen om mee te werken aan de film.

4. Acteur Charlie Sheen was echter wel overtuigd van het script. Hij liet de makers weten dat hij sowieso wilde meewerken en eender welke rol zou spelen die hem aangeboden zou worden. Helaas voor hem gingen de makers hier niet op in.

5. Regisseur Tony Scott haalde zijn inspiratie voor ‘Top Gun’ uit de film ‘Apocalypse Now’. Later realiseerde hij zich dat zijn film “luchtiger” moest worden om een breder publiek aan te spreken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

6. In het originele script zou Goose doodgaan door een botsing van twee aircrafts in de lucht. Omdat de Navy nauw betrokken was bij de coproductie, en het Amerikaanse leger bang was voor imagoschade, koos men voor een andere doodsoorzaak.

7. Het moodboard van de film was geïnspireerd op foto’s van naakte militairen, gefotografeerd door de bekende fotograaf Bruce Weber.

8. De oorspronkelijke filmtitel was ‘Top Guns’ (meervoud).

30 jaar 'Top Gun' in 30 weetjes

9. Charlie, de geliefde van Maverick, zou oorspronkelijk in het eerste script een officier geweest zijn. Maar de Navy vond het onprofessioneel dat twee officieren een liefdesaffaire zouden beginnen. Charlie werd daarom gedegradeerd tot ‘Navy Consultant’ in de film.

10. Tony Scott was de enige die in actrice Kelly McGillis geloofde. Zijn team wou liever een jongere en meer aantrekkelijke tegenspeelster voor Tom Cruise.

11. Plannen om een vervolg aan ‘Top Gun’ te breien, zijn in de maak.

12. De bekende liefdesscène stond niet in het oorspronkelijke script en werd pas op het einde aan de draaidagen toegevoegd.

30 jaar 'Top Gun' in 30 weetjes

13. De liefdesscène werd met gedimd licht gefilmd omdat actrice McGillis haar haar had laten knippen. De scènes waarin McGillis een hoedje draagt, camoufleren dezelfde reden.

14. Actrice McGillis en acteur Kilmer waren al vrienden voor ze samenwerkten aan deze film.

15. De cast ging regelmatig samen feesten in San Diego om de banden te versterken en zich meer in de rol te kunnen inleven.

16. Naast samen feesten, ging de cast ook vaak samen tennissen en basketballen.

17. Om de rivaliteit te versterken, trokken enkel Cruise en Kilmer nooit samen op.

18. De auto van Kilmer deed dienst om tussen de vrije momenten door in het geniep naar Mexico te rijden met de hele cast.

19. Pas na de opnames van de film sprak Kilmer het woord ‘bullshit’ in op tape, waarvan de audio later geplakt werd over de scène waarin hij hoestte.

20. Piloot Art Scholl kwam om het leven tijdens een vliegstunt die bedoeld was voor de film.

21. Tom Cruise was in zijn carrière tot nu toe het meest zenuwachtig voor zijn rol in ‘Top Gun’, volgens regisseur Tony Scott.

22. Edwards en Ryan, die in de film man en vrouw spelen, hebben in het echte leven ook gedatet.

23. Tony Scott wilde Meg Ryan eigenlijk niet in zijn film.

24. De film is ontstaan uit een artikel dat voor het eerst gepubliceerd werd in California Magazine.

25. De schrijvers omschrijven ‘Top Gun’ liever als een sportfilm dan een militaire film.

26. De zogenaamde “Top Gun” award (waar de personages in de film voor strijden) bestaat niet echt in de Navy.

30 jaar 'Top Gun' in 30 weetjes

27. Tom Cruise kreeg één miljoen dollar voor zijn bijdrage aan de film.

28. Paramount vond het script oorspronkelijk meer niets en wilde de film niet uitbrengen. De nieuwe CEO, Ned Tanen, gaf echter wel groen licht voor de film, desondanks hij het script nooit gelezen had.

29. Alle acteurs kregen voor de opnames een militaire training.

30. De Navy-inschrijvingen stegen met 500% nadat de film was uitgekomen.

Maandagavond om 19.45 uur is de film te zien in alle Kinepolis-complexen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content