2e film Focus Festivaldag: En waar de sterre bleef stille staan

Op de Knack Focus Festivaldag kan u als eersten kennismaken met ‘En waar de sterre bleef stille staan’, de bijzonder originele debuutfilm van Gust Van Den Berghe.

Ook de Knack Focus Festivaldag kan niet voorbij gaan aan de hoge vlucht die de Vlaamse film dezer dagen neemt. Op deze marathon kan u dan ook als eersten kennismaken met EN WAAR DE STERRE BLEEF STILLE STAAN, de bijzonder originele debuutfilm van Gust Van Den Berghe, die in mei triomfeerde op de Quinzaine des réalisateurs in Cannes. De jonge cineast zal zelf zijn film komen voorstellen op de Focus Festivaldag.

Dit schreef hoofdredacteur Patrick Duynslaegher vanop het festival van Cannes:

‘In zijn voor een habbekrats gedraaide en uit een studieproject gegroeide film geeft Van den Berghe een Vlaams primitieve versie van Felix Timmermans En waar de sterre bleef stille staan, met in de hoofdrollen amateuracteurs met het syndroom van Down. In harde zwart-witbeelden – op een kleurenflits na – van mistige landschappen borstelt de 25-jarige cineast een sterk picturale wereld die echo’s oproept aan de vroege films van Werner Herzog en de Pier Paolo Pasolini van Il vangelo secondo matteo, maar die vooral zo uniek, radicaal en consequent is dat je het resultaat met niets kunt vergelijken. Van het gebruik van overheersend klassieke stukjes over de uitgepuurde beeldcomposities tot de strakke, kale mise-en-scène: dit is het debuut van een natuurtalent. Zelden een Vlaams cineast aan het werk gezien die zo vanzelfsprekend in filmtermen denkt.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content