‘2001: A Space Odyssey’: een orkestrale vertoning in BOZAR

Belgische première: Op maandag 10 juni vertoont het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een luisterrijke versie van Stanley Kubricks meesterwerk ‘2001: A Space Odyssey’. De film wordt geprojecteerd en muzikaal live begeleid door Brussels Philharmonic.

Stanley Kubrick, de iconische filmregisseur van kaskrakers zoals ‘The Shining’ en ‘Full Metal Jacket’, wist met ‘2001: A Space Odyssey’ het sciencefictiongenre te katapulteren naar ongekende hoogten.

Onderwerpen zoals de evolutie van de mensheid, de technologie en artificiële intelligentie liet hij aan bod komen op een manier nooit eerder vertoond. De film is een episch fresco met een beeldend karakter dat nog niet aan kracht heeft ingeboet. De invloed van dit visionaire werk, dat aanleiding gaf tot allerlei speculaties, was enorm.

De genialiteit van deze cultfilm schuilt ook in zijn onvergetelijke soundtrack. De composities van Richard en Johann Strauss, zoals ‘Also Sprach Zarathustra’ en ‘An der schönen blauen Donau’, gaan er samen met werken van Arma Khachaturian en György Ligeti, wiens muziek sterk aan belangstelling won dankzij deze film.

Onder leiding van Frank Strobel, een grote naam op het vlak van filmmuziek en de artistiek directeur van het European Film Philharmonic Institute in Berlijn, zal Brussels Philharmonic alle muziekstukken uit Kubricks meesterwerk brengen voor het publiek.

Warner Bros, de filmproducent van ‘2001: A Space Odyssey’, heeft speciaal voor deze productie een nieuwe volledig gekuiste filmkopij gemaakt. Een kopij zonder muziek, die dialogen verder onaangeroerd laat.

Voor meer informatie kan u hier terecht. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content