14 liefdevolle filmkoppels die elkaar haten buiten de set

Ryan Gosling en Rachel McAdams in The Notebook © GF

Terwijl verliefde stellen vanavond weer op melige wijze hoogtij vieren, hielden in het verleden heel wat filmkoppels de schijn der verliefdheid noodgedwongen hoog. Een overzicht van fictieve romances die uitmondden in non-fictief vijandschap.

Patrick Swayze & Jennifer Grey (Dirty Dancing)

Volgens de filmlegende moest de betreurde Patrick Swayze smekend door de knieën buigen om Jennifer Grey te overtuigen de rol van Baby Houseman op zich te nemen. Ondanks eerdere strubbelingen met Swayze op de set van ‘Red Dawn’ stapte La Grey toch aan boord, maar erg liefdevol werd de samenwerking niet. De acteur slash danser schreef in zijn memoires dat Grey meermaals met moodswings kampte, waardoor talrijke scènes – tot zijn opperste irritatie – moesten hernomen worden. Bovendien beweerde hij dat Grey bij elk greintje kritiek in een traanwaterval uitbarstte, waardoor ze allerminst the time of their life hadden.

William Baldwin & Sharon Stone (Sliver)

Phillip Noyce (Patriot Games, The Bone Collector) wilde de erotische dynamiek uit ‘Basic Instinct’ laten herleven in zijn erothriller ‘Sliver’. Net als Paul Verhoeven castte hij Sharon Stone als femme fatale, maar de interactie met William Baldwin was minder passioneel dan die met Michael Douglas. Stone genoot er naar eigen zeggen van om zich ook naast de set bitchy en vooral gezaghebbend tegenover Baldwin te gedragen. Tijdens een kusscène beet ze zodanig hard op zijn lip dat hij de twee weken nadien nauwelijks kon spreken, waardoor hij letterlijk geen goed woord over haar te vertellen had.

Tony Curtis & Marilyn Monroe (Some Like It Hot)

Dat het wel eens stevig durfde stuiven op de set van Billy Wilder’s travestietenklassieker bleek uit de spijkerharde woorden die Tony Curtis achteraf voor de immer bevallige Marilyn Monroe overhad. Met de uitspraak “It was like kissing Hitler” foeterde hij de liefdesdroom van een volledige generatie mannen aan diggelen. Tijdens een filmkus ergerde de New Yorkse acteur zich naar eigen zeggen mateloos aan het tongspel van de blondine, die haar tong volgens hem wel erg diep in zijn luchtpijp stak. Klein detail: vlak vóór de opnames van de snowballcomedy uit de fifties liep hun relatie op de klippen.

Pierce Brosnan & Teri Hatcher (Tomorrow Never Dies)

Op de set van de achttiende James Bondprent ergerde de voormalige 007-acteur Pierce Brosnan zich aan de gebrekkige klokleescapaciteiten van tegenspeelster Teri Hatcher. De Desperate Housewives-actrice verscheen meermaals te laat op de set, wat de wachtende Brosnan flink op de zenuwen werkte. De Ier spaarde geen kritiek voor zijn collega, die achteraf zwanger bleek te zijn en vooral wegens ochtendmisselijkheid te laat kwam.

Ryan Gosling & Rachel McAdams (The Notebook)

De iconische kusscène te midden van een plotse stortbui maakte van The Notebook een van de meest bekende intimiteiten uit de hedendaagse filmgeschiedenis. Het stormde op de set overigens regelmatig tussen hoofdrolspelers Ryan Gosling en Rachel McAdams. Regisseur Nick Cassavetes zei ooit het duo al krijsend te hebben aangetroffen. Tijdens de opnames vroeg Gosling hem zelfs in alle beleefdheid of McAdams nog te vervangen was.

Nick Nolte & Julia Roberts (I Love Trouble)

De afgunst die Nick Nolte en Julia Roberts voor elkaar kweekten tijdens de opnames van ‘I Love Trouble’ zorgde ervoor dat beide acteurs bepaalde scènes apart wilden opnemen. Hun troebele samenwerking vertaalde zich in een erbarmelijk geforceerde liefdesrelatie in de film. Nadien voelden zowel Nolte als Roberts zich ook niet verlegen om in talkshows en interviews nog een stevig potje na te trappen.

Vince Vaughn & Reese Witherspoon (Four Christmases)

Na het inblikken van ‘Four Christmases’ betuigden medewerkers dat het tussen Vince Vaughn en Reese Witherspoon er aanzienlijk minder romantisch aan toeging dan in de dweperige komedie te zien was. Waar zij tot in de puntjes voorbereid op de set arriveerde, strompelde hij met een out-of-bed-look binnen zonder zijn tekst uit het hoofd te kennen. Als resultaat van zijn afkeer voor Witherspoon weigerde Vaughn mee de film te promoten.

Dustin Hoffman & Meryl Streep (Kramer vs. Kramer)

Meryl Streep verzamelde in haar carrière maar liefst 19 Oscarnominaties – een absoluut record – maar op sympathie van Dustin Hoffman kon de actrice tijdens de opnames van ‘Kramer vs. Kramer niet rekenen. Streep bracht tijdens het filmen voortdurend wijzigingen aan in het script, tot grote ergernis van Hoffman. Haar perfectionisme leverde haar wel een Oscar op voor haar rol in als halsstarrige moeder in het alom geprezen familie- en rechtbankdrama.

Bruce Willis & Cybill Shephard (Moonlighting)

Anno jaren tachtig kropen Bruce Willis en Cybill Shephard vijf jaargangen lang in de huid van respectievelijk David Addison en Maddie Hayes in de romantische dramedyreeks ‘Moonlighting’. Ze vertolkten een flirtend detectiveduo dat in het derde seizoen met elkaar in de koffer dook. Naast de set ging het er minder hartstochtelijk aan toe. Omdat haar carrière tergend traag op gang kwam, kon Shephard het succes van Willis, die rollen in kaskrakers als Die Hard versierde, maar niet verkroppen.

Anthony Hopkins & Shirley MacLaine (A Change of Seasons)

Zonder verdere toelichting noemde Sir Hopkins zijn vrouwelijke tegenspeelster de meest onaangename actrice waarmee hij ooit een film opnam. De stress die zij hem bezorgde had een directe invloed op zijn acteerwerk en op de volledige film. Critici sabelden A Change of Seasons unaniem neer, terwijl Hopkins werd genomineerd voor een Razzie voor slechtste acteur.

Jason Lee & Shannon Doherty (Mallrats)

Shannen Doherty, die in Kevin Smiths (‘Clerks.’ & ‘Dogma’) jeugdige komedie een filmkoppel vormde met Jason Lee, ligt bij weinig collega’s goed in de markt. Naast Lee hielden ook Jason Priestley en Alyssa Milano geen al te beste herinneringen over aan de samenwerking met Doherty. Priestley speelde haar broer in ‘Beverly Hills 90210′, terwijl Milano de rol van Doherty’s zuster vertolkte in ‘Charmed’. Zonder het van elkaar te weten, noemde het drietal Doherty egoïstisch, vervelend, een allerminst collegiaal persoon.

Leonardo DiCaprio & Claire Danes (Romeo + Juliet)

’s Werelds meest bekende literaire liaison mondde op de set van Baz Luhrmanns hippe filmadaptatie van Shakespeares romantische roman uit in een ware nachtmerrie. Voor de titelrollen van Romeo en Juliet castte hij toenmalige groentjes Leonardo DiCaprio en Claire Danes. Bij het tienermeisjesidool borrelden al vlug sterallures op, waardoor hij zich volgens de woorden van de Homeland-actrice als een onvolwassen figuur gedroeg. Vijftien jaar later was de haat nog steeds niet bekoeld, want Danes weigerde een rol in Clint Eastwoods politiebiopic ‘J. Edgar’ omdat DiCaprio de hoofdrol vertolkte.

Richard Gere & Debra Winger (An Officer and a Gentleman)

Het was voor Richard Gere geen verrassing dat de samenwerking met Debra Winger erg stroef liep. Winger kreeg eerder al het etiket van ‘onhandelbaar wezen’ opgekleefd en bevestigde dat stigma tijdens de opnames van ‘An Officer and a Gentleman’. Ondanks de warme chemie op het scherm, ontdooide de professionele relatie tussen beide sneller dan sneeuw in de zon. Winger noemde de opnames een van de meest frustrerende werkervaringen uit haar leven, terwijl ook Gere vol afgrijnzen terugblikt op de productieperiode van de film.

Johnny Depp & Angelina Jolie (The Tourist)

Franse nachtegaal Vanessa Paradis wees Angelina Jolie stevig met de vinger, nadat manlief Johnny Depp de stekker uit hun huwelijk had getrokken. Per slot van rekening had Jolie ook een geruchtmakende reputatie, gezien ze eerder al het liefdessprookje van Brad Pitt en Jennifer Aniston geen happy end bezorgde. Aniston en Paradis verklaarden Jolie tot staatsvijand nummer één, terwijl de rondborstige actrice aangaf dat het absoluut niet goed boterde met Depp. Die repliceerde door Jolie in interviews als een moeilijk mens af te schilderen.

(JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content