10 opmerkelijke Cannes-momenten

© Reuters.

Elke editie van het filmfestival van Cannes heeft zijn opmerkelijke momenten. We selecteerde er tien uit de afgelopen edities. Van Brigitte Bardot op het strand tot de ophefmakende persconferentie van Hitlersympathisant Lars Von Trier.

1. Quentin Tarantino steekt zijn middelvinger op

Tarantino wint in 1994 de Gouden Palm voor Pulp Fiction, en beantwoordt boegeroep uit het publiek met een opgestoken middelvinger. Typerend voor de haat-liefdeverhouding tussen Cannes en de Amerikaanse cinema.

2.‘Marie-Antoinette’ wordt uitgefloten

De biopic van Sofia Coppola wordt in 2006 op de persvisie bijzonder slecht onthaald. Uitgekozen als symbool voor de vaak erg ongenuanceerde reacties in Cannes.

3. Hot d’Or

Lancering in 1992 van de pornotegenhanger van het filmfestival. In plaats van het prestige van Cannes aan te tasten, droeg de Hot d’Or (in leven geroepen door het magazine Hot Vidéo) enkel bij tot ‘de sfeer van schaamteloze commercie’. Hoewel de eerste edities plaatsvonden in de badstad, werd de ceremonie alsnog noch verbannen.

4. Benigni kust de schoenen van Scorsese Roberto Benigni is in 1998 zo verrast omdat hij voor La Vita è Bella de Grand Prix wint dat hij de schoenen van juryvoorzitter Martin Scorsese kust.

5. Brigitte Bardot op het strand

De toen onbekende Bardot vleit zich in 1953 als 19-jarige op het strand van Cannes neer, en krijgt zoveel aandacht dat ze meteen gelanceerd is.

6. Madonna in haar beha

De popster komt in 1991 Truth or Dare voorstellen en laat op de rode loper haar puntige Gaultierbeha zien. Symbool voor de vaak opgeklopte schandaaltjes op het festival.

7. Charles en Diana in Cannes

De Britse kroonprins en zijn vrouw zakken in 1987 af naar de Croisette, en brengen de dagen aan de Côte d’Azur grotendeels apart door. Gefundenes fressen voor de Britse pers.

8. De bikini van Borat

Sacha Baron Cohen voert in 2006 promotie voor zijn film Borat in een spannende bikini die net groot genoeg is om zijn testikels te bedekken – een parodie op de glitter en glamour van het festival die het hele internet rondging.

9.De nazi in Lars von Trier

In 2011 wordt het festival overschaduwd door de pathetische persconferentie van de zelfverklaarde Hitlersympathisant Lars Von Trier die er zijn nieuw film Melancholia kwam voorstellen. ‘Hitler is geen sympathieke man, maar ik sympathiseer met hem’, aldus het Deense enfant terrible toen een journalist polste naar zijn fascinatie voor nazi-esthetiek.

10. Première ‘The Revenge of the Sith’ George Lucas brengt in 2005 zijn nieuwe Star Wars-film mee naar Cannes. Symbolisch voor hoe het festival commercie en kunst hand in hand laat gaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content