10 films om te zien op Docville in Leuven
Vanaf vrijdag 2 mei kunnen documentaireliefhebbers zich weer een week lang uitleven op Docville in Leuven. Uit het kolkende aanbod dat het filmfestival programmeert, kozen we er tien uit.
Docville, 2 tot 10 mei, Leuven, www.docville.be
See no Evil (Jos De Putter, 2014)
U ooit afgevraagd wat er met Cheeta gebeurd is ná zijn pensioen? Nederlander Jos De Putter trok met zijn camera naar bekende apen op rust uit de film- en wetenschapswereld en documenteert hun bizarre leven. Wil u zien: de scène waarin de persoonlijke verzorger van Kanzi, de slimste aap ter wereld, met hem over de webcam communiceert over of ze iets moeten meenemen uit de koelkast.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Desert Haze (Sofie Benoot, 2014)
Uit het Belgische doculuik: ‘Desert Haze’, waarin filmer Sofie Benoot door het uiterste Westen van Amerika trekt. Een landschap dat zich doorgaans het best als ‘het grote niets’ laat samenvatten, maar Benoot distilleert er een visuele trip uit langs astronauten op training en Japanse countryzangers.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Point and Shoot (Marshall Curry, 2014)
Het onwaarschijnlijke verhaal van Amerikaan Matthew VanDyke – hij zakt persoonlijk naar Leuven af om te bewijzen dat het echt is – die met een camera en een motor op wereldreis trok, in het Lybische rebellenleger tegen Khaddafi terechtkwam, zes maanden in een isoleercel zat en terug in zijn thuisland als terrorismeverdachte werd bestempel. Dát noemen wij avontuurlijk reizen.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Good ol’ Freda (Ryan White, 2013) Net als je denkt dat volstrekt, geheel en werkelijk álles over The Beatles gezegd is, blijkt ook hun secretaresse – Freda Kelly – een verhaal te hebben. Geen relaas van koffie zetten en memo’s tikken, maar een schatkist van inside-info over de Fab Four, verpakt in een nostalgische docu. Docville toont de film in aanwezigheid van Freda Kelly zelfve.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Is the Man who is Tall Happy? (Michel Gondry, 2013)
Michel Gondry – u bekend van ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ – interviewt én animeert taalkundige, filosoof en politiek activist Noam Chomsky. Een blik in de denkwijze van een van de grootste nog werkende breinen in handgetekende illustraties.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
9999 (Ellen Vermeulen, 2014) Voor ‘9999’ laat Ellen Vermeulen vijf geïnterneerden aan het woord in de gevangenis van Merksplas. Alle vijf hebben ze een geestelijk gezondheidsprobleem, maar krijgen geen behandeling. Ze hebben ook dezelfde datum van vrijlating: 31/12/9999. Vermeulen maakt hiermee een eerlijk portret van de mensen achter de tralies.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
The Missing Picture (Rithy Panh, 2013) Van het moorddadige regime van de Rode Khmer in Cambodja bestaan geen eerlijke, propagandavrije beelden. Toch wilde Panh zijn traumatische jeugd – hij was dertien toen het regime de macht greep – meedelen aan het grote publiek. Om dit verhaal te vertellen, maakte hij kleifiguurtjes die de protagonisten uit die tijd moeten voorstellen.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Sacro GRA (Gianfranco Rosi, 2013) De ringweg rond Rome, ook wel gekend als de GRA, blijkt een bron van interessante, grappige en dramatische verhalen voor regisseur Gianfranco Rosi. Hij won met deze documentaire de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Rosi is zo de allereerste regisseur ooit die de hoofdprijs kreeg voor een documentaire.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Ai Weiwei – The Fake Case (Andrea Johnsen, 2013)
Kunstenaar-activist Ai Weiwei zat drie maanden vast in eenzame opsluiting nadat hij jarenlang kritiek leverde op de Chinese overheid. De documentaire volgt hem na zijn vrijlating en laat de mens achter het icoon zien: een strijdlustig persoon vol creatieve inspiratie die zichzelf ook in vraag durft stellen.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Mistaken for Strangers (Tom Berninger, 2013)
Tom Berninger volgde zijn negen jaar oudere broer Matt, de zanger van The National, op tournee als roadie. De fragmenten die hij daar filmde verwerkte hij tot deze documentaire, die meer een ode is aan ‘de underdog’ en iets zegt over de band tussen de broers, dan dat het informatie verschaft over de populaire rockband.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier