10 dingen die u nog niet wist over de jarige John Cleese

John Cleese © reuters

John Cleese blaast vandaag 75 kaarsjes uit. Om deze heugelijke dag te vieren, zetten we een aantal zaken op een rij die je (waarschijnlijk) nog niet wist over de man met de snor.

1. John Cleese maakt deel uit van de comedygroep Monty Python. Samen met Graham Chapman, Michael Palin, Terry Jones, Eric Idle en Terry Gilliam laat hij menig kijker schuddebuiken van het lachen. Toch is succes niet altijd zo leuk als het lijkt. Sinds de sketch ‘The Ministry of Silly Walks’ vragen fans hem constant zijn vreemde wandelpasjes nog eens na te doen. Om een idee te krijgen waarom Cleese dat stilaan beu raakt, bekijk je best onderstaand fragment.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. De Britse acteur is 1,96 meter groot en heeft een tengere lichaamsbouw. Niets nieuws onder de zon, zegt u? Absoluut, ware het niet dat hij die lengte al had toen hij nog maar dertien jaar oud was. Sindsdien is hij geen centimeter meer gegroeid.

3. John Cleese deed de inspiratie voor de hilarische reeks ‘Fawlty Towers’ op toen hij in een hotel in Torquay (Engeland) verbleef. Hij en Donald Sinclair (de hotelmanager) waren niet bepaald de beste vriendjes en later omschreef Cleese hem als ‘de meest onbeschofte persoon die hij ooit tegenkwam’. De ontmoeting heeft hem evenwel geen windeieren gelegd want ‘Fawlty Towers’ wordt door velen nog steeds beschouwd als een van de beste komische series aller tijden.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

4. Wanneer men in 1997 het Globe Theatre in Londen opnieuw bouwde, kon je -mits een donatie aan het bouwproject- vereeuwigd worden op een tegel. Zowel Cleese, als mede-python Michael Palin, schonk wat geld in ruil voor een dergelijke steen. Al werd Palin zijn naam wel fout gespeld. Cleese betaalde meer dan voorzien om er zeker van te zijn dat er ‘Pallin’ op de tegel zou komen.

5. Een leven vol succes en roem eist vaak zijn tol. Niet enkel van de bekende persoon zelf, ook diens omgeving heeft het geregeld moeilijk. Zo raakte zijn dochter, Camilla Cleese, verslaafd aan drugs toen ze amper elf jaar oud was. Na een verblijf in een psychiatrische instelling en verschillende ontwenningsklinieken, zwoor ze twaalf jaar later alle drugs af. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat ze het nooit zou gehaald hebben zonder de constante steun van haar vader.

6. Ook voor de levende legende zelf is het niet altijd gemakkelijk geweest. In 1973 zonk hij weg in een depressie die hem drie jaar lang in de ban zou houden.

7. Cleese leerde pas autorijden toen hij 37 was.

8. En hij is een grote dierenvriend. Voor zijn bijdragen aan natuurbescherming werd hij geëerd met een eigen aap. Inderdaad, de avahi cleesei, is een soort maki die vernoemd is naar de Monty Python-ster. Het beest komt enkel voor in het westen van Madagaskar en is met uitsterven bedreigd. Het dier is dus, net zoals memorabele comedians, uiterst zeldzaam.

9. Dat hij niet altijd even succesvol is geweest op vlak van relaties, is duidelijk te zien aan het aantal huwelijken dat hij aanging. Cleese trouwde eerst met Connie Booth, daarna stapte hij in het huwelijksbootje met Barbara Trentham en zijn recentste huwelijk dat op de klippen liep was met Alyce Eichelberger. Nu is hij voor de vierde keer getrouwd. Jennifer Wade mag zich al twee jaar mevrouw Cleese noemen. Hopelijk houdt het liefdesverhaal stand want bij zijn vorige scheiding (met Alyce Eichelberger) moest hij maar liefst een slordige 15 miljoen euro ophoesten. Om dat allemaal te bekostigen, nam hij noodgedwongen een aantal reclamefilmpjes op voor de Duitse televisie. Bekijk zeker het resultaat.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

10. Afsluiten doen we met een quote die de Britse acteur zelf de wereld instuurde. “In Groot-Brittannië zijn vrouwen ofwel slim ofwel aantrekkelijk. Dat is in Amerika niet het geval. Daar zijn ze het allebei.”

(WH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content