We Shall Overcome

Productie NTGent

Zang en live muziek Wim Opbrouck, Roeland Vandemoortele, Axl Peleman, Ron Reuman.

Toen Wim Opbrouck in september 2010 de aftrap gaf voor zijn eerste seizoen als artistiek leider van NTGent, gebeurde dat met muziek. In een groots opgezet spektakel voerde hij de acteurs van zijn ensemble op, samen met het personeel van zijn huis en een ruim bezette harmonie. Aida* heette deze productie die muzikanten, acteurs, personeel en toeschouwers verenigd in één lied. Heerlijk. Dat was het begin. Nu komt het afscheid. En ook dat gebeurt al zingend. Onder de titel We Shall Overcome. Friede, Vrede, Paix, Peace, Pax slaat Wim Opbrouck de handen in elkaar met zijn muzikale wapenbroeder Ron Reuman.

De titel is ontleend aan dé hymne van de mensenrechtenbeweging, een iconisch lied van folklegende Pete Seeger -- ooit alomgekend, nu voor velen louter erfgoed van de twintigste eeuw.

Wim Opbrouck over zijn nieuwe zangprogramma: 'Pete Seeger meets Willem Vermandere, Boris Vian, Kurt Weill, Leonard Cohen, Wannes Van de Velde, June Tabor, Bob Dylan, Vuile Mong, Bob Marley, Walter De Buck, Jacques Brel, John Lennon, Nick Lowe, Captain Sensible, PJ Harvey, en vele, vele anderen. Een avond waar het bezwaarde geweten een stem krijgt, het gebroken geweer, de vredesduif, de regenboog, Jean Jaurès, Bertrand Russell... Een avond zoals ik hem mij herinner uit de jaren tachtig, de betogingen vóór de vrede en tegen de atoomraketten, de mars op Brussel, miljoenen burgers stapten op treinen en zongen zich een weg naar de hoofdstad. Duizenden kelen zongen oude liederen, alsof het zingen ons wapen was. De bloem in de geweerloop. Vreedzaam liepen we hand in hand een betere wereld tegemoet. En we zongen, en we hoopten, zoals de generaties voor ons. We shall overcome. Tijdens de herdenkingen aan de Eerste Wereldoorlog mag de herinnering aan zij die bleven zingen niet vergeten worden, zij die vochten voor de vrede en het respect tussen de naties en de volkeren, zij die geloofden in de diplomatie en het pacifisme. Voor hen geen gedenksteen, of triomfboog, zij leven verder in hun liederen, in hun zuivere stem, in hun voortdurend protest. Opdat wij nooit zullen vergeten, en wij tot in de eeuwen der eeuwen zullen inzien, dat elke oorlog, waar ook ter wereld, een aanslag is op het fundament van onze beschaving. Maar vooral: opdat wij zouden blijven zingen.'

Meer info: www.ntgent.be

Speel mee en win tickets voor de voorstelling op maandag 10 november om 20u in Minard.

Toen Wim Opbrouck in september 2010 de aftrap gaf voor zijn eerste seizoen als artistiek leider van NTGent, gebeurde dat met muziek. In een groots opgezet spektakel voerde hij de acteurs van zijn ensemble op, samen met het personeel van zijn huis en een ruim bezette harmonie. Aida* heette deze productie die muzikanten, acteurs, personeel en toeschouwers verenigd in één lied. Heerlijk. Dat was het begin. Nu komt het afscheid. En ook dat gebeurt al zingend. Onder de titel We Shall Overcome. Friede, Vrede, Paix, Peace, Pax slaat Wim Opbrouck de handen in elkaar met zijn muzikale wapenbroeder Ron Reuman. De titel is ontleend aan dé hymne van de mensenrechtenbeweging, een iconisch lied van folklegende Pete Seeger -- ooit alomgekend, nu voor velen louter erfgoed van de twintigste eeuw. Wim Opbrouck over zijn nieuwe zangprogramma: 'Pete Seeger meets Willem Vermandere, Boris Vian, Kurt Weill, Leonard Cohen, Wannes Van de Velde, June Tabor, Bob Dylan, Vuile Mong, Bob Marley, Walter De Buck, Jacques Brel, John Lennon, Nick Lowe, Captain Sensible, PJ Harvey, en vele, vele anderen. Een avond waar het bezwaarde geweten een stem krijgt, het gebroken geweer, de vredesduif, de regenboog, Jean Jaurès, Bertrand Russell... Een avond zoals ik hem mij herinner uit de jaren tachtig, de betogingen vóór de vrede en tegen de atoomraketten, de mars op Brussel, miljoenen burgers stapten op treinen en zongen zich een weg naar de hoofdstad. Duizenden kelen zongen oude liederen, alsof het zingen ons wapen was. De bloem in de geweerloop. Vreedzaam liepen we hand in hand een betere wereld tegemoet. En we zongen, en we hoopten, zoals de generaties voor ons. We shall overcome. Tijdens de herdenkingen aan de Eerste Wereldoorlog mag de herinnering aan zij die bleven zingen niet vergeten worden, zij die vochten voor de vrede en het respect tussen de naties en de volkeren, zij die geloofden in de diplomatie en het pacifisme. Voor hen geen gedenksteen, of triomfboog, zij leven verder in hun liederen, in hun zuivere stem, in hun voortdurend protest. Opdat wij nooit zullen vergeten, en wij tot in de eeuwen der eeuwen zullen inzien, dat elke oorlog, waar ook ter wereld, een aanslag is op het fundament van onze beschaving. Maar vooral: opdat wij zouden blijven zingen.'Meer info: www.ntgent.beSpeel mee en win tickets voor de voorstelling op maandag 10 november om 20u in Minard.