Watou presenteert kunst en poëzie als slowfood

© Watou 2010

Voor de tweede keer op rij is Watou terug. Terug met beeldende kunst, poëzie en literatuur in het landelijke decor van een dorp in de Westhoek.

Voor de tweede keer op rij is Watou terug. Terug met de nieuwe ploeg onder leiding van intendant Jan Moeyaert. En tegelijk terug van nooit weggeweest. Want het dorp in de Westhoek is tijdens de zomer al jaren in de ban van beeldende kunst, poëzie en literatuur.

Met hun titel ‘Tussen Taal en Beeld/Verzamelde Verhalen #2’ borduurt de ploeg verder op de vorige editie. Binnen dat kader brengen een aantal jonge en gevestigde curatoren elk hun verhaal op intussen vertrouwde locaties, zoals het Douviehuys en de Sint-Bavokerk. Maar ook enkele nieuwe locaties doen hun intrede.

Zo palmt curator Jan Van Woensel met zijn internationale groepstentoonstelling ‘Past in Present’ enkele kleinere, onbekende locaties zoals het klooster en het parochiehuisje in het dorp in. De expo onderzoekt hoe kunstenaars het verleden in hun werk aanwezig stellen. Herinneringen, trauma’s, dagdromen en verlangens krijgen vorm in installaties, auditieve werken, schilderijen en videoprojecties. Tegelijk vormt de expo een eerbetoon aan de recent overleden schilder Philippe Vandenberg.

Diverse kunstdisciplines

In het voormalige rusthuis van Watou combineert curator – en museumdirecteur van Museum Dhondt-Dhaenens – Joost Declercq een zevental beeldende kunstenaars met het werk van dichteres Inge Braeckman. Voor de expo heeft Honoré d’O in situ een cocon, waarin het werk van de zes andere beeldende kunstenaars wordt samengebracht, gerealiseerd.

Curator Christophe De Jaeger en Vlaams dichter en essayist Dirk van Bastelaere brengen in het gemeentehuis een bijzondere kunstenaar en dichter samen. Zo treedt het werk van Peter Beyls, die als één van de eerste Belgische kunstenaars de computer gebruikte voor abstracte kunst, er in wisselwerking met de concrete minimalistische gedichten van Mark Insingel.

Op zoek naar het hart van de inspiratie brengt de Nederlandse schrijver Oscar van den Boogaard in het Blauwhuys bevriende kunstenaars uit diverse kunstdisciplines samen. Onder andere videokunstenares Manon de Boer en B-architect Sven Grooten tonen er werk met Van den Boogaard zijn zomerdagboek ‘Inspiration Point’ (2004) als uitgangspunt.

Gevarieerd programma

Zoals steeds opent het dorpskerkje de deuren voor een kunstwerk. Zo presenteert Wim Delvoye in de Sint-Bavokerk twee recente werken: ‘Twisted Jesus’ en ‘Double Helix Crossed Crucifix’. De locatie Grensland ontpopt zich dit jaar tot een literaire cluster. Willy Tibergien selecteerde de gedichten. Zo is er onder andere een literaire Slowfoodruimte, waarin Friedl’ Lesage en Josse De Pauw een selectie literaire fragmenten presenteren. Klein, maar fijn is ook de bijzonder intieme, maar tegelijk grappige kamer van kunstenaar Koen Broucke. In ‘Het Klein Museum van De Kunstenaar’ zet hij een klein museum ter ere van zichzelf op.

Naast de tentoonstelling heeft de ploeg een gevarieerd randprogramma uitgewerkt. Die weekendhappenings omvatten zowel performances, muziek- en theatervoorstellingen en een ‘poetry slam’. Speciaal voor families staat een koffertje vol opdrachten aan de infobalie ter beschikking en zijn er regelmatig ontdekkingstochten.

Elien Haentjens

‘Tussen Taal en Beeld/Verzamelde Verhalen #2’, tot 5 september, Watou.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content